Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin suuri joukko odottaa nyt uutta elintä Suomessa – Potilaista ehdoton valtaosa jää henkiin

Peräti 550 suomalaista odottaa parhaillaan pääsevänsä elinsiirtoleikkaukseen.

Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin. Aikuispotilaiden elinsiirrot tehdään Meilahden tornisairaalassa ja lapsipotilaiden puolestaan Uudessa lastensairaalassa Helsingissä, kertoo Hus tiedotteessaan.

– Elinluovutussairaaloiden päivystykset ja teho-osastot tunnistavat potentiaalisen elinluovuttajan. Myös iäkkäät ja ihmiset, joilla on perussairauksia voivat soveltua elintenluovuttajiksi, sanoo Husin neurologian erikoislääkäri ja elinluovutustoiminnan vastuulääkäri Kirsi Rantanen Husin tiedotteessa.

Lue lisää: Sairaalan lääkäri soitti aamuyöllä, ja Caritan, 52, elämä pelastui – "En vieläkään tiedä, kuka pelasti henkeni"

Elinluovutus on mahdollinen, mikäli vainaja ei ole sitä eläessään vastustanut. Omaisia informoidaan elin- ja kudosluovutustoiminnasta ja tiedustellaan potilaan mahdollista kantaa asiaan. Suureksi avuksi on, mikäli potilas on ilmaissut tahtonsa Omakanta-sovelluksessa.

Valtaosa elinluovuttajista todetaan aivokuolleiksi. Tällöin aivoverenkierto on päättynyt lopullisesti. Vuonna 2021 Suomessa käynnistyi DCDD-pilotti. DCDD tarkoittaa elinten luovutusta hoidosta luopumisen ja verenkierron pysähtymisen jälkeen. Elinluovutukseen voidaan edetä, mikäli sydän pysähtyy kolmen tunnin seuranta-aikana.

Rantanen korostaa, että kuka tahansa voi sairastua vakavasti tautiin, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto.

Viime vuonna tehtiin yhteensä 420 elinsiirtoa, joista 23 lapsille. Lukuun sisältyvät myös eläviltä luovuttajilta tehdyt munuaissiirrot, joita oli ennätykselliset 46 kappaletta. Vaikka elinsiirtoja tehtiin paljon, siirtoa odottavien kokonaismäärä ei juurikaan ole vähentynyt.

Munuaissiirtoja eläviltä luovuttajilta on jo muutaman vuoden pystytty lisäämään aktiivisella koulutuksella ja tiedottamisella. Yhteensä munuaisensiirtoja tehdään 240–290 vuosittain.

Elinsiirtojen tulokset ovat hyviä. Munuaissiirron jälkeen siirrännäisistä noin 94 prosenttia toimii vielä viiden vuoden kohdalla ja kaikista maksansiirtopotilaista lähes 90 prosenttia on elossa viiden vuoden jälkeen siirrosta.

Munuaissiirteen saaneilla lapsipotilailla tilanne on vielä parempi. Maksan- ja sydämensiirroissa eloonjäämisosuus on noin 70 prosenttia.