Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus-sairaaloihin esitetyille jättisäästöille tyrmäys aluehallituksessa – näin vääntö nyt etenee

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallitus katsoo, että palveluihin väläytettyjä supistuksia, eli esimerkiksi päivysten toimintoja uhkaavia säästöjä ei pidä tehdä.

Aluehallituksen ensimmäinen varapuhejohtaja Joona Räsänen (sd.) esitti hallitukselle, että talousarviokehystä on tarkasteltava Hus-yhtymän talousarviovalmistelun yhteydessä siten, että yhtymän palveluverkostoon kohdistuvia palveluiden lopetuksia ei toteuta. Räsäsen esitystä kannatti aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Henrik Wickström (r.) Inkoosta.

Aluehallitus hyväksyi Räsäsen esityksen äänestyksen jälkeen. Hänen mukaansa päätös on tietyllä tapaa päänavaus.

– Seuraavaksi alueiden ja Helsingin kaupungin on käytävä neuvottelu, miten asian suhteen toimitaan, Räsänen sanoo Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Husin ensi vuoden rahoituksesta puuttuu 95–100 miljoonaa euroa. Ensi vuoden alusta alkaen sen rahoitus tulee omistajilta eli Uudenmaan neljältä hyvinvointialueelta (Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Itä-Uusimaa ja Vantaa-Kerava) sekä Helsingiltä, jotka saavat rahoituksen sote-palveluiden järjestämiseksi valtiolta.

Husin yhtymähallitukselle esitettiin syyskuun loppupuolella viranhaltijoiden laatima säästölista, joka sisälsi muun muassa traumapäivystyksen ja yhteispäivystyksen lopettamisen Lohjan sairaalassa. Päivystyspalveluita leikattaisiin esityksen mukaan myös Raaseposrissa, Helsingin Malmilla ja Porvoossa.

Viime viikolla Husin yhtymähallitus päätti kuitenkin yksimielisesti palauttaa talousarvioesityksen vuodelle 2023 uuteen valmisteluun.

Myös Husin yhtymähallitus kokoontui maanantaina 10. lokakuuta, mutta ei käsitellyt talousarviota. Yhtymähallituksen on esitettävä 26. lokakuuta kokoontuvalle Husin yhtymäkokoukselle, miten budjettiraamia voidaan korjata.

Yhtymähallitus kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 17. lokakuuta.