Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä mies on uinut kaikissa Espoon ja Kirkkonummen järvissä – nyt hän jakaa vinkkinsä hienoista uintipaikoista: "Jännittävä kokemus"

Henri Korhonen on uinut kaikki Kirkkonummen ja sitä ennen Espoon järvet ja lammet.

Espoon on lukuisten järvien kaupunki, mutta on Kirkkonummikin runsasvetinen. Sen tietää espoolainen Henri Korhonen, joka ui ensin kaikissa Espoon järvissä ja lammissa ja sen jälkeen teki saman tempauksen Kirkkonummella.

Korhosen eräuimarin ura alkoi 20 vuotta sitten vuonna 2002, kun hän muutti Espooseen. Kiertely uudessa kotikaupungissa ja yleisillä uimarannoilla innosti pulahtamaan entistä useampiin järviin ja lampiin, joita kartalta vain löytyi. Ja löytyihän niitä, 104 kappaletta.

Sen jälkeen katse kääntyi naapurikuntaan, jossa hän on ”korkannut” nyt 64 järveä ja lampea sekä yhden erikoisen uintikohteen. Viimeisimpänä kohteena oli pari viikkoa sitten Hilassa sijaitseva, vedellä täyttynyt Pippurnin kivilouhos, joka ei varsinaisesti ole järvi. Varuskunta-alueella sijaitseva Mustalampi jäi uimatta, kun lupaa ei hellinnyt.

Moinen harrastus kumpuaa Korhosella kiinnostuksesta luontoon, jossa hän liikkuu mielellään myös meloen.

– Vesielementti kiinnostaa. Uidessa pinnan tasolta saa aivan uuden perspektiivin ja hahmottaa eri tavalla maisemaa ja luontoa, sanoo Korhonen.

Korhosen uintikausi ajoittuu normaalisti touko-syyskuun välille. Vesi, joka on 12–15-asteista, on eräuimarin mukaan aivan hyvä nopeaan pulahdukseen. Kuivapukua on tullut käytettyä vain kerran marraskuussa 2019 Espoon Vähä-Majalammella.

Kirkkonummen uintivedet saavat Korhoselta hyvän arvosanan, niin kuin Espoonkin.

– Kirkkonummella on hyvin erilaisia järvimaisemia. Porkkalassa on jylhää, sitten on tasaista maastoa, kun taas esimerkiksi Siuntion lähellä on kallioista. Järvet ja lammet ovat hyvin eri kokoisia. Järvien vierestä löytyy myös hienoja patikointikohteita ja näköalapaikkoja, kuten Korkberget Humaljärveltä ja Urbysberget Mustjärveltä.

Vesielementti kiinnostaa.

Yksi asia niin Kirkkonummella kuin muuallakin Suomessa kiinnittää Korhosen huomion: Miksi samannimisiä järviä ja lampia on pitänyt keksiä jopa saman kunnan sisälläkin?

Vesien laatua Korhonen pitää Kirkkonummella uintivesiksi hyvänä. Pari lampea, Hemviken ja Mattantien Lillträsk olivat tosin lähes täysin umpeenkasvaneita.

Vitträsk ja Humaljärvi ovat Kirkkonummen suurimmat järvet. Humaljärven saaren ympäri Korhonen ui heti alkuvuosina. Vitträsk on kalliomaalauksineen ja mahtavine maisemineen historiallisesti merkittävä ja taiteilijoidenkin aikanaan suosima.

Toisessa ääripäässä Korhonen mainitsee Siikajärven länsipuolelta löytyvän Haaversopakon, joka on pieni suonsilmäke mutta syvä ja hyvä suositeltava pulahduskohde. Kaislampi on kaunis ja suositeltava, helppo kohde, jossa on jopa laituri.

Klemetti on pieni, idyllinen lampi Haapajärvellä. Jännittävä kokemus on myös Porkkalan edustalla sijaitseva Träskön saari, jolla on järvi nimeltään Träsket, joka on samalla Kirkkonummen eteläisin. Samantapainen kohde löytyy myös Espoosta Pentalan saarelta ja Inkoosta.

Korhonen suosittelee uimarina myös Meikon ulkoilualuetta, varsinkin jos siellä vaeltaa pidemmälle Siuntion rajalle. Sieltä löytyy Meikon lisäksi muun muassa Vitträsk, Lappträsk ja Långträsk jonka maisemissa näkee aika harvoin muita kulkijoita. Neuvostoajan bunkkerit tuovat retkeilyyn myös sotahistoriallisen elementin.

Munkträsk on myös kiva lampi Siuntion rajalla.

Korhonen muistuttaa, että erämaata ei tarvitse lähteä etsimään Lappiin, sitä löytyy läheltäkin.

Lue myös:

Espoon vesissä kuin erämaassa – Henri Korhonen on uinut sadassa Espoon järvessä ja lammessa

Espoon ja Kirkkonummen vesistöt on siis tarkkaan läpikäyty. Mitä seuraavaksi?

– Lupauksissa pitää olla varovainen. Nuuksion alue Vihdin puolella kiinnostaa ja olisi noita järviä vielä Siuntiossa ja Inkoossakin juuri Porkkalan vuosien 1944–1956 vuokra-alueella, pohtii Korhonen.

Korhonen on siis pulahtanut Kirkkonummella 64 järveen. Ovatko siinä kaikki?

Järvien ja lampien lukumäärä on usein tulkinnanvarainen. Pienimmät eivät välttämättä löydy kartoistakaan.

Ympäristökeskuksen Järvi-wiki-sivuston mukaan Kirkkonummelle on luetteloitu 61 yli hehtaarin kokoista järveä ja lampea, joista suurin on Vitträsk, noin 485 hehtaaria.

Espoossa on Järvi-wikin mukaan 73 järveä. Suurin on Bodominjärvi, jolla on kokoa noin 412 hehtaaria.