Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisen Harri Hollon ideoima Susikoulu on saanut laajaa positiviista huomiota – nyt hän kertoo, mistä korisfanien lapsille suunnatussa opinahjossa on kyse

Korisfanien lapsille kehitetystä Susikoulusta on tullut menestys. Taustalla on espoolaisen rehtorin idea.

Kisakallion Urheiluopiston projektijohtajan, espoolaisen Harri Hollon ideoima Susikoulu riemastutti jälleen niin lapsia kuin susijengiläisiäkin Tšekin Prahassa taannoin käydyissä koripallon EM-kisoissa.

Susikoulu on korisfanien lapsille suunnattu koulu. Idea siitä syntyi MM-kisoissa Espanjan Bilbaossa 2014.

– Susikoulun taustat juontavat pidemmän ajan takaa. Olemme olleet Koripalloliiton strateginen kumppani 2014 alkaen, kun Kisakalliosta muodostui liiton virallinen harjoituskeskus, Hollo kertoo.

– Esitin ajatuksen fanien lapsille suunnatusta koulusta Henrik Dettmannille. Hän innostui siitä ja lupasi tuoda Susijengin koulun penkille.

Ensimmäinen Susikoulu järjestettiin Ranskan Montpellierissä 2015.

– Lapsia oli silloin 24, ja he olivat 7–12-vuotiaita. Palaute oli huikeaa, lapset saivat upean viikon kansainvälisessä ympäristössä.

Prahan kisoissa opettajina olivat espoolainen Laura Suoranta ja lahtelainen Tytti Heikkinen. Koulua oli viitenä arkipäivänä. Tuntien jälkeen lapset kävivät peleissä. Myös pelaajat vierailivat Susikoulussa perinteiseen tapaan.

Kieli ei ollut ongelma.

Harri Hollo

Prahassa opiskeltiin muun muassa mediakasvatusta, ja oppilaat saivat haastatella pelaajia.

Kysymyspatteristo oli mietitty tarkkaan: lapset halusivat tietää kuka on joukkueen paras pelaaja, paras kokki tai kuka on joukkueen romantikko.

Ja ellet tiennyt, niin espoolainen Petteri Koponen käyttää Susijengissä vähiten kännykkää – tämänkin oppilaat halusivat selvittää.

Viikon aikana opiskeltiin tosissaan. Prahassa eräs oppilas suoritti muun muassa kaksi koetta.

– Koulua oli kolmena päivänä kumppanikoulussa, Zličínin alueella toimivassa ředitelka ZŠ a MŠ Praha 5 -koulussa. Kahtena päivänä opetus tapahtui Vlatava -joen varrella sijaitsevassa Sudenpesässä.

– Kieli ei ollut ongelma, tšekkiläiset ja meidän oppilaamme kommunikoivat luontevasti keskenään englanniksi, Hollo kehuu opetusta ja sen huolellista suunnittelua.

Nina Koivisto oli lastensa Niklaksen, 14, ja Sofian, 12, sekä äitinsä Marjan kanssa asuntoautolla seuraamassa kisoja niin Prahassa kuin Berliinissä.

– Susikoulu on loistava idea. Nyt koulunkäynti ei hirveästi häiriintynyt kolmen viikon matkan aikana, Koivisto kehuu innovatiivista konseptia.

Koivisto oli lukenut Montpellierin Susikoulusta, ja päätti tällä kertaa ilmoittaa lapsensa ryhmään mukaan.

– Lapset eivät ensin innostuneet koulusta lainkaan. Loppujen lopuksi he kuitenkin tykkäsivät todella paljon. He saivat paljon kavereita, kokemusta paikallisesta koulusta, pelaajahaastatteluja ja vierailukokemuksen Suomen lähetystössä. Koulu mahdollisti lapsille järkevää toimintaa päivisin, Koivisto kehuu.

Harri Hollon mukaan Susikoulu antaa lapsille kansainvälistä vuorovaikutusta ja mahdollisuuden osallistua turnausviikon ohjelmiin koulun siitä kärsimättä.

Vuoden 2023 koripallon maailmanmestaruuskilpailut pelataan 25.8.–10.9.2023 Filippiineillä, Japanissa ja Indonesiassa. Susijengi varmisti paikkansa kisoissa juuri ennen EM-kisojen alkua.

– Unelmana on saada jokaiseen maahan oma Susikoulu kisojen ajaksi. Meillä on kehitteillä Aalto-kampuksella toimivan Start North yhteisön kanssa 5G -teknologiaan pohjautuva Smart Campus. Pyrimme laajentamaan koulua niin, että ryhmään voisivat liittyä lukiolaiset ja yliopistoa käyvät nuoret, Hollo kertoo tulevaisuuden suunnitelmista.