Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kierrätyskeskuksen ilmaislaariin jätetyt taulut saivat uuden elämän Röylän Pajan näyttelyssä – kaikki voi loppua yhtäkkiä

Pohjois-Espoon oman taidegallerian Röylän Pajan lokakuun näyttely on Kesken kaiken.

Se käsittelee kuolemaa ja hetkessä elämistä. Näyttely idea syntyi taiteilija Jouko Ollikaisen omasta havahtumisesta ja ymmärryksestä, että kaikki voi loppua yhtäkkiä – kesken kaiken.

Ollikainen järjesti ensimmäisen taidenäyttelyn kotinsa pihapiiriin kuuluvassa vanhassa sepän pajassa kesällä 2021.

– Näyttelyjen järjestäminen on ollut uskomattoman hauskaa. Näyttelyt ovat vetäneet väkeä Röylän perälle. Kaukaisimmat vieraat ovat tulleet Porvoosta ja Lahdesta.

Näyttelytilan nimi on nyt Galleria Röylän Paja.

– Ajatuksena on järjestää täällä näyttelyitä ainakin niin kauan kuin asumme täällä. Meillä on talonrakennusprojekti meneillään, mutta talon valmistumiseen voi mennä vielä 2–3 vuotta. Maailmantilanne vaikuttaa nyt kaikkeen ja rakentaminen on kallista.

Ollikainen on havainnut, että paja muotoutuu hienosti erilaisiin näyttelyihin. Historiallisessa ympäristössä teokset näyttävät erilaisilta kuin modernissa galleriassa. Galleriakävijät ovat toivoneet runoiltoja ja niitä on jo pidettykin.

Kesken kaiken -näyttelyn teosten pohjana on hylätyt maalaukset, joita Ollikainen kerää kierrätyskeskusten ilmaisosastoilta. Hän kertoo taiteen tekijänä tunteneensa aina sympatiaa niitä hyljättyjä tauluja kohtaan, joita kukaan ei halua enää nähdä.

– Aloin maalata Kesken kaiken -näyttelyn teoksia juuri kun Ukrainan sota oli alkanut. Nyt katson teoksia uusin silmin.

Ollikainen on maalannut vanhan maalauksen ja kehykset valkoisella maalilla yli ja jättänyt vanhasta maalauksesta näkyviin vain kapean osan. Hän on maalannut valkoiseen pohjaan Pariisin hautausmaan vanhojen hautamuistomerkkien enkelipatsaiden kasvoja.

Teokset ovat Ollikaisen mukaan ikään kuin arjen ikoneita, jotka muistuttavat lempeästi hetkessä elämisen tärkeydestä ja elämän rajallisuudesta. Kuten hänen mummonsa aikoinaan sanoi "pitää elää rehellisesti ja muita kunnioittaen, että on vaikka valmis illalla nukahtamaan ikuiseen uneen, jos aika on".

– Olen vienyt pajaan jakkaroita niin että ihmiset voivat myös istahtaa ja hiljentyä hetkeksi.

Galleria Röylän Pajan (Luukintie 4) näyttely on avoinna lokakuun launtait ja sunnuntait kello 13 –18.

Lue myös: Jouko Ollikainen odotti lapsena mummonsa kanssa maailmanloppua – sitä ei tullut, mutta Espoossa on nyt auki taidenäyttely, jota tuokin kokemus innoitti: "Mummumme maalasi meille lapsille, kuinka helvetin tulet syttyisivät lähimetsäämme"