Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fingridiltä ainutlaatuinen veto: ei peri puoleen vuoteen kantaverkkomaksuja – Mitä tapahtuu kuluttajan sähkölaskulle?

Jari Pietiläinen

Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa ylläpitävä Fingrid on tänään ilmoittanut, että se jättää tänä ja ensi vuonna perimättä yhteensä kuuden kuukauden kantaverkkomaksut.

Fingrid käyttää ennätyskorkeita pullonkaulatuottoja kohonneiden kustannusten kattamiseen ja jättää perimättä kuluvan vuoden joulukuun kantaverkkomaksut.

Ensi vuoden osalta yhtiö on jo tehnyt sen päätöksen, että tammikuun, helmikuun ja kesäkuun kantaverkkomaksuja ei peritä.

– Ensi keväänä teemme myös päätöksen siitä, miltä kahdelta muulta kuukaudelta ei vuonna 2023 maksuja peritä, kertoo Fingridin talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Metsälä.

Metsälän mukaan yhtiön toimi on tässä laajuudessa ainutlaatuinen.

– Nyt jää nähtäväksi, miten jakeluverkkoyhtiöt tähän suhtautuvat. Emme ole voineet kertoa tästä toimesta aiemmin, joten nyt yhtiöt todennäköisesti sulattelevat päätöstämme ainakin jonkin aikaa, Metsälä arvioi.

Toteutuessaan Finngridin päätös alentaa kantaverkkoasiakkaiden nykyisiä maksuja arvion mukaan noin 300 miljoonaa euroa.

– Pitää kuitenkin muistaa, että kantaverkkomaksun osuus on kuluttajan sähkölaskussa vain prosentin tai parin luokkaa, eikä Fingrid voi tietenkään vaikuttaa siihen, millaisiksi jakeluverkkoyhtiöiden lähettämät laskut muodostuvat, Metsälä kertoo.