Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi Hus-sairaaloiden 86 miljoonan euron leikkauslista julkistettiin – vaikutuksia myös Espooseen

Husin päivitetty säästölista turvaa muun muassa Lohjan sairaalan yhteispäivystyksen. Edessä on kuitenkin erittäin kovia säästöpäätöksiä, jos lisää rahaa ei tule luvatun 9 miljoonan lisäksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) julkaisi keskiviikkona uuden säästölistan, josta on pyyhitty pois muun muassa Lohjan ja Porvoon sairaaloiden yhteispäivystysten lakkauttamiset. Säästölistalla on kuitenkin edelleen useita leikkauskohteita, ja mikäli ne toteutuvat, on säästöillä heijastusvaikutuksia niin Espoon, Vantaan kuin Helsinginkin Hus-sairaaloihin.

Länsi-Uusimaa-lehden mukaan Lohjan sairaalan yhteispäivystys ja sen myötä synnytystoiminta näyttäisivät olevan ainakin toistaiseksi turvassa.

Listalla esitetään kuitenkiin päivystyksellisen ortopedian leikkaustoiminnan lopettamista Porvoon ja Lohjan sairaaloista. Sitä tarvitaan esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa loukkaantuneiden potilaiden hoidossa.

Mikäli virkamiesvalmistelussa tehty uusi leikkauslista hyväksytään tässä muodossa, onnettomuuspotilaat kuljetettaisiin Vantaan Peijakseen, Espoon Jorviin tai Helsingin Siltasairalaan – tai missä tilaa olisi.

Uusimaa-lehti kertoo, että säästötoimenpiteitä leikkauslistalla on edelleen yhteensä 86 miljoonan euron edestä.

 Lohjan osalta tilanne pidetään turvattuna.

Hus-yhtymähallituksen jäsen Mikko Piirtola (kok.)

Summasta sairaaloiden "uudelleen profiloinnilla" ja palveluverkon supistamisella saavutetaan 6,4 miljoonan euron säästöt.

Poliitikot pääsevät käsittelemään uutta leikkauslistaa ensi maanantaina.

– Olen todella vihainen tästä, koska ajatus on tuhoon tuomittu. Katsotaan, mitä ennen maanantaita saadaan aikaan, Husin yhtymähallituksessa Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta edustava Elin Blomqvist-Valtonen (r.) sanoo Uusimaa-lehdelle.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen toinen varapuheenjohtaja Henrik Wickström (r.) pelkää, että kun sairaalasta poistetaan sen yksi keskeinen toiminta, alkaa dominoefekti, joka lopulta johtaa koko sairaalan alasajoon.

Hänen mielestään toimivan sairaalatoiminnan lakkauttaminen vaikuttaa keinolta keskittää hoitoa Uudellamaalla.

Raaseporin sairaalan osalta uudella säästölistalla esitetään, että sairaalan Hus-osasto ja päivystyspoliklinikka uudelleen organisoidaan yhdessä Länsi Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa.

– Käytännössä se tarkoittaa yleislääkäripäivystyksen siirtoa Husilta hyvinvointialueen harteille. Olen viimeksi tänään (keskiviikkona) keskustellut asiasta hyvinvointialuejohtaja Sanna Svahnin kanssa ja kuullut, että siirtymä on mahdotonta toteuttaa heti vuodenvaihteen jälkeen jo käytännön haasteiden vuoksi, Wickstöm selvittää Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Hus-yhtymän omistajat eli Uudenmaan hyvinvointialueet ja Helsinki ovat lisäämässä Husin talousarviokehykseen 9 miljoonaa euroa.

Hus-yhtymän hallituksessa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta edustava Mikko Piirtola (kok.) kuitenkin sanoo, ettei 9 miljoonan lisäraha riitä, vaan rahaa on pakko saada lisää Husin omistajilta.

Hus-yhtymähallitus käsittelee keskiviikkona julkaistua säästölistaa maanantaina 17. lokakuuta.