Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tauno Timonen, 78, aikoo huoltaa työkoneita niin kauan kuin henki pihisee – "Viimeisen mutterin kun käännän, niin siihen nukun"

Timonen on tehnyt yli 60 vuotta töitä eikä haikaile eläkkeelle.

Tauno Timonen, 78, asettuu ylpeänä vuoden 1952 Ferguson TEA20-traktorinsa istuimelle. Se on ensimmäinen hänen huoltamansa traktori. Timonen oli tuolloin 16-vuotias.

Mies on huoltanut traktoreita, työkoneita ja puimureita työkseen yli 60 vuoden ajan.

– Ethän sinä eläkkeelle jää? asiakkaat kyselevät häneltä.

– Olen sanonut kaikille että viimeisen mutterin kun käännän, niin siihen nukun, hän tuumaa Nurmijärven Uutisten haastattelussa.

Timonen on kotoisin Valtimolta Pohjois-Karjalasta. Työuransa hän aloitti Joensuussa Farmingilla, joka muuttui pian Hankkijaksi. Työn Timonen oppi vanhemman asentajan rinnalla työskennellessään. Myös Hankkijan kerran vuodessa työntekijöilleen järjestämät koulutukset paransivat ammattitaitoa.

Armeijan jälkeen tie toi pääkaupunkiseudulle. Oman yrityksen Tauno Timonen perusti vuonna 1975. Nurmijärveläinen Timosesta tuli vuonna 1989.

– Kierrän huoltoauton kanssa tiloilla. Nurmijärven lisäksi alueenani on koko Uusimaa. Rekisterissäni on 350 asiakasta, ja aina jonkun traktori on kipeänä.

Jos jotakin tekee, niin tekee sitten kunnolla.

Etenkin vanhemmille traktoreille on vaikea löytää korjaajaa. Timosen mukaan töitä olisi, mutta ei tekijöitä.

Timosen mukaan parasta hänen työssään on se, kun saa koneen kuntoon ja asiakkaan tyytyväiseksi.

– Sellaista ei ole tapahtunut, etten olisi ollut toista kertaa tervetullut samaan taloon. Olen sitä mieltä että jos jotakin tekee, niin tekee sitten kunnolla.

Yhden huonon puolen Timonen työstään löytää.

– Tämä on todella likaista työtä, mutta hyviä puolia on sittenkin enemmän kuin huonoja.

Mies olisi voinut jäädä oloneuvokseksi yli kymmenen vuotta sitten. Mikä saa hänet jatkamaan työssä?

– Päivät kuluvat äkkiä, kun tekee jotakin hommaa, Timonen sanoo.

Työpäivän pituus vaihtelee. Joku päivä on kuuden tunnin mittainen, toinen parituntinen. Kesäkaudet ovat kiireisempiä, talvella tekemistä on vähemmän.

– Joinakin päivinä herään yhdeksän aikaan, juon kahvit ja lähden sitten katselemaan tekemisiä.

Timosen työ on raskasta. Koneiden osat ovat painavia ja niiden liikuttamisen tarvitaan voimaa. Kuntoa mies hakee koirien kanssa lenkkeilystä ja marjastamisesta.

– Kierrän sellaisen viiden kilometrin lenkin kaksi tai kolme kertaa viikossa. Talvella hiihdän. Viime talvena kilometrejä kertyi tuhat. Myös puuhommat pitävät kunnon hyvänä.

Kunnossa pysymisessä auttaa se, ettei Timonen tupakoi eikä käytä alkoholia.

Apua Tauno Timonen saa Anne-puolisoltaan, joka tekee yrityksen kirjanpidon ja hakee välillä remontteihin tarvittavia varaosia.

– Ei tästä tulisi mitään, jos toinen ei olisi samanhenkinen kuin itse on, Timonen tuumaa.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Nurmijärven Uutisissa.