Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Uskon, että tämä on kebabin vuosikymmen" – legendaarinen pikaruokapaikka laajeni Espooseen

Helsinkiläisten ravintoloiden virta Espooseen jatkuu.

Helsinkiläisravintoloiden virta Espooseen jatkuu. Keskiviikkona Döner Harju teki ensimmäisen avauksensa Helsingin ulkopuolelle ja toi döner-grillinsä pyörimään kauppakeskus Isoon Omenaan.

Ravintolan ensimmäiset asiakkaat olivat lounastreffit Isoon Omenaan tehneet Tomas ja Claus, jotka tilasivat chilikanakebabit tottunein elkein.

Ystävyksillä ei ollut etukäteen tietoa kebabravintolan Espoon-avauksesta, mutta ravintola oli heille tuttu Helsingistä.

– Täällä kebab on erilaista, ei sellaista mättöä, Claus perusteli paikkavalintaa.

– Yritän suosia pienyrittäjiä enkä mene ketjuravintoloihin, Claus jatkoi.

Kebabin maine oli huono, kun Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää myivät ensimmäisiä kebab-annoksiaan döner-grillistä ohikulkijoille Kallion Karhupuiston lippakiskan alla kymmenen vuotta sitten. Kaksikko oli tilannut Saksasta ison grillin ja harjoitellut kebabin grillaamista Mäenpään pyörävarastossa.

– Mielikuvissa kebab oli keskiyön jurrimättöä tai darraruokaa, Mäenpää muistelee.

Uskon, että tämä on kebabin vuosikymmen.

Reima Mäenpää, Döner Harju

Miesten tausta on fine dining -puolella. Lönnberg on työskennellyt muun muassa Kuurnassa ja Mäenpää Finnessä.

Idea yhteisen ravintolan perustamisesta syntyi 2011–2012 Suvisaaristossa sijaitsevan Pavenin keittiössä.

Aluksi ajatuksissa oli bistro, mutta olutlasin äärellä kiteytyi ajatus "Suomen parhaan kebabista". He olivat syöneet hyvää kebabia Berliinissä ja Lontoossa, mutta Suomessa kebabia ei arvostettu.

Lönnberg ja Mäenpää ovat halunneet raikastaa kebabin ja tuoda kebabravintolat myös kasvissyöjien huulille. Oppimatkat ovat suuntautuneet Istanbuliin, Berliiniin ja Tel Aviviin.

Matkan varrella reseptiikkaa ja annoksia on hiottu niin, että yhä useampi mieltäisi kebabin kelpo lounaaksi ja illalliseksikin. Lounaan lautaspohjaan kuuluu marinoitua punakaalia, minttujugurttia, hummusta ja runsasyrttistä bulgursalaattia.

Pohjaksi voi valita myös ranskalaiset, ”iskenderin” eli kebabin grillatun leivän päällä tai tilata leipäkebabin, missä liha tarjoillaan focaccian välissä.

– Ruokamme on hapokasta ja yrttistä, jotta se leikkaa lihan. Esimerkiksi yrttilammaskebabissa on kolmeatoista maustetta, he kertovat.

Miehet kertovat, että yhä useampi asiakas tilaakin nykyään vegekebabin tai falafelejä.

– Lähes puolet asiakkaista saattaa tilata kasvisvaihtoehdon eettisistä, terveydellisistä tai ympäristöön liittyvistä syistä.

Ensimmäinen Döner Harju avattiin Helsingin kallioon 2014. Sen jälkeen avajaisia on juhlittu Helsingin keskustassa, Vuosaaressa ja Hietalahdessa.

– Meiltä on jatkuvasti kyselty milloin tulemme Espooseen, masalalainen Lönnberg kertoo.

Lönnbergin ja Mäenpään ravintolaryppääseen kuuluvat myös lounas- ja tilausravintola Palema Teurastamon alueella, avohiiligrilliravintola Pamela Bulevardilla sekä Harjun Makkaratehdas.

Omiksi parhaiksi ruokakokemuksikseen he mainitsevat Istanbulissa 2015 syömänsä kebabin, joka oli valmistettu hiilidönergrillissä.

– Kebab on uusi hampurilainen, Mäenpää sanoo.

– Uskon, että tämä on kebabin vuosikymmen.