Lämmitys ja vedenkäyttö ovat suurimmat sähkösyöpöt monessa kodissa. Kuitenkin myös kodinkoneiden asettelu, säännöllinen siivous sekä pakastimen sulattaminen ovat arkisia keinoja pitää sähkölasku kurissa.
Sähkö on kallistunut Ukrainan sodan vaikutuksesta. Omilla toimilla voi vaikuttaa siihen, miten kallis kodin sähkölaskusta tulee. Sähkön käytön vähentäminen saattaa myös yleisesti laskea energian hintaa ja ehkäistä esimerkiksi sähköpulaa ja mahdollisia sähkökatkoja tulevana talvena. Miten säästää sähköä?
– Kannattaa aloittaa omaan kulutukseen tutustumisella. Oman sähköyhtiön verkkopalvelusta saa selville omat sähkönkulutustiedot parhaimmillaan tunnin tarkkuudella, vinkkaa Karjalohjan Marttojen puheenjohtaja Jaana Perheentupa.
Omien sähkönkulutustietojen tulkintaan taas saa apua vaikkapa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivan maksuttomasta kuluttajien energianeuvonnasta.
Perheentupa muistuttaa, että Marttaliiton sivuilla on useita käytännöllisiä energiansäästövinkkejä. Martat, kuten myös muun muassa Lohjan kaupunki, on mukana tällä viikolla alkaneessa valtionhallinnon Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa.
– Martat jakavat energiansäästöneuvoja myös tämän viikon aikana Instagramin ja Facebookin livessä, Perheentupa kertoo.
Selvästi eniten energiaa kodeissa kuluu asuintilojen lämmitykseen, toiseksi eniten käyttöveden lämmitykseen ja kolmanneksi kotitalouslaitteiden sähkönkulutukseen. Asia selviää esimerkiksi Tilastokeskuksen asumisen energiankulutuksen tilastoista. Kotona voi siis tehokkaasti säästää asuintilojen lämmitystä alentamalla. Perheentupa huomioi, että yhden asteen lämpötilan pudotuksella lämmityskuluissa voi säästää jopa viisi prosenttia.
– Asiantuntijat sanovat, että lämpötilan laskuun tottuu noin viikossa, hän lohduttaa vilukissoja.
Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunnosta on hyvä huolehtia ja esimerkiksi ilmalämpöpumpun asennusta harkita. Uusien asuntojen ja talojen tehokas ilmanvaihto voi myös viedä lämpöä turhan paljon, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Sähkölämmitteisissä talouksissa kannattaa huolehtia pattereiden termostaattien kunnosta. Myös kodin sähkölaitteiden ikä ja kunto on järkevää selvittää.
– Vanhat laitteet kuluttavat energiaa tuplasti uusiin verrattuna, Perheentupa sanoo.
Käyttöohjeita ei myöskään kannata ikinä laiminlyödä, sillä väärin käytetty uusikaan laite ei ole välttämättä energiatehokas.
Lämpimän veden lotrausta, kuten suihkussa käyntiä, on hyvä säännöstellä. Saunominen on myös yksi mahdollinen säästökohde.
– Riittääkö esimerkiksi, että lämmittää kerran viikossa saunan 80:een eikä sataan asteeseen, Perheentupa kysyy.
Laitteet, joita ei käytä, on hyvä sulkea kokonaan, sillä myös laitteiden valmiustila kuluttaa sähköä.
– Jos on sähkölaitteita, niin kannattaa kytkeä ne moniosaiseen jatkojohtoon, jossa on virtakytkin. Kun laitteet eivät ole käytössä, niin virta on helppo nappaista pois yhdestä kytkimestä, Perheentupa neuvoo.
Kylmälaitteet on järkevää pitää erillään lämpimistä laitteista, kuten liedestä ja astianpesukoneesta. Myös jääkaapin (+2–+6) ja pakastimen (-18) oikeista lämpötiloista kannattaa huolehtia, sillä jokainen aste lisää sähkönkulutusta.
Säännöllinen siivoaminen, eli pölyjen pyyhkiminen sähkölaitteiden päältä, pesukoneen nukkasihdin puhdistaminen sekä pakastimen sulatus 1–2 kertaa vuodessa vähentävät turhaa sähkönkulutusta.
Ruoanvalmistuksessa kannattaa tehdä mahdollisimman paljon ruokaa yhdellä kertaa vaikkapa pakkaseen sekä hyödyntää esimerkiksi uunin jälkilämpöä.
– Kun tekee jotain uuniruokaa, niin siinä on usein käytössä aika kovat lämpötilat. Jälkilämpö voi riittää vaikkapa leivonnaiseen, Perheentupa sanoo.
On myös kannattavaa aika ajoin vertailla ja kilpailuttaa sähkösopimusten tarjoajia esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämillä www.sahkonhinta.fi-nettisivuilla.
Vinkkejä sähkönkulutuksensa suitsimiseen löytyy lisää Marttojen sivuilta.