Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jalkapallon musta kirja paljastaa kuningaslajin pimeän puolen: Fifan korruptioskandaali ja Valioliigan oligarkkisotkut kalpenevat tulevaisuudessa muhivan MM-mahalaskun alla

Urheilutoimittaja Tapio Keskitalon ja toimittaja Hannu Aaltosen kirjoittama Jalkapallon musta kirja ilmestyi hiljattain painettuna, e-kirjana sekä Panu Kankaan lukemana äänikirjana.

301-sivuinen teos on merkittävä, sillä kirja on ensimmäinen suomenkielinen jalkapallotaloutta kattavasti käsittelevä teos. Kirja on myös ajankohtainen, sillä Keskitalon ja Aaltosen teos käsittelee laajasti Qatarin tuleviin MM-kisoihin liittyviä ongelmia. Myös Venäjän ja venäläisten asema kansainvälisessä jalkapallossa on kirjassa esillä.

Pyöräilyn Ranskan ympäriajosta aiemmin kirjan kirjoittanut Keskitalo kertoo, että idea Jalkapallon mustan kirjan kirjoittamiseen syntyi aikanaan työpaikan jalkapallokeskusteluista. Kunnolla kirjaprojekti sai tuulta siipiensä alle noin puolitoista vuotta sitten.

– Silloin aloimme tehdä apurahahakemuksia, lähestyä kustantamoita ja lukea lähdeteoksia aktiivisesti. Hannu piti jossain kohtaa muutaman kuukauden kirjoitustauon omista töistään, mutta minä tein kirjatyötä omien töideni ohella. Voi sanoa, että prosessi oli työläs, paljon työläämpi kuin Ranskan ympäriajosta kirjoittaminen, Keskitalo kertoo Keski-Uusimaan haastattelussa.

Keskitalon sanomaa työläydestä on helppo uskoa, sillä rahan vaikutus oikeastaan mihin tahansa elämänalueeseen on usein hankalasti puserrettavissa riittävän tiiviiseen, helppolukuiseen ja ennen muuta ymmärrettävään muotoon.

STT-miehet tuntuvat onnistuneen tässä hyvin, vaikka aihealueita riittää: Qatarin MM-kisat ihmisoikeusloukkauksineen ja huikeine kustannuksineen, Englannin Valioliiga ja muut sarjat oligarkeineen, šeikkeineen ja muine miljardööreineen, Fifan korruptioskandaalit, kotimaisen jalkapalloilun kipukohdat, Kiinan ja Yhdysvaltain sarjojen mahdollinen nousu eurooppalaisten huippusarjojen haastajiksi, naisten asema jalkapallossa, jättimäisten tv-sopimusten vaikutus lajiin ja seuroihin, ottelumanipulaatio, Superliiga, pelaaja-agentit...

– Rajasimme teokseen kaiken rahan kautta. Sitä kautta esimerkiksi huliganismi jää kirjassa kuriositeetiksi. Kirjassa käsitellään paljon aivan huippufudista, mutta halusimme kuljettaa siinä rinnalla myös pienempiä fudismaita, kuten Suomea. Näin pystymme kuljettamaan rahan – tai sen puutteen – kautta jalkapalloiluun tulleita ongelmia pyramidin huipulta lajin alatasoille rinta rinnan. Rahahan liittyy jalkapallossa melkein kaikkeen, hyvässä ja pahassa. Huipputasolla ongelma on, kuka rahaa käyttää ja miten. Pienemmissä maissa ongelma on tunnetusti, että rahaa ei ole. Rahan kautta epäkohdat oli helppo sitoa yhteen, Keskitalo tiivistää Keski-Uusimaalle.

Varsinaisia haastatteluja Keskitalon ja Aaltosen kirjassa on kymmenkunta. Lisäksi kaksikko teki mittavan määrän taustahaastatteluja.

Haastateltujen joukossa ovat muiden muassa Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti, HJK-pomo Aki Riihilahti, Suomen urheilun eettisen keskuksen tutkintapäällikkö Jouko Ikonen, naisten A-maajoukkueen ex-päävalmentaja Anna Signeul, ihmisoikeusliiton edustajia, huippumaalivahti Tinja-Riikka Korpela sekä takavuosina Madridissa asuneen Aaltosen kontaktien kautta kirjaan saatu Real Madrid -kannattaja.

Jalkapallon musta kirja pureutuu haastattelujenkin kautta vahvasti nykyhetkeen. Historiikki teos ei ole, vaikka kirjassa käydäänkin läpi muun muassa Valioliigan nousu nykyiseksi rahantekovälineeksi.

– Lähimenneisyyden ja nykyhetken lisäksi moni luku liittyy myös tulevaisuuteen. Mihin jalkapallomaailma on menossa? Miten sarjojen välisen kuilun kasvaminen tai esimerkiksi mahdollisen Superliigan perustaminen vaikuttavat tulevaisuudessa?

Toki raha myös mahdollistaa asioita. Sen myöntää myös Keskitalo.

– Liiketoiminnassa ja viihdebisneksessä oltaisiin monin paikoin tyytyväisiä, jos sinne löytyisi yhtä varakkaita omistajia kuin jalkapalloon. Ongelma liittyy jalkapallossa siihen, kuka rahaa käyttää ja millaisin motiivein. Jalkapalloa ja urheilua ylipäätään käytetään monesti valkopesun välineenä. Ja jos mietitään vaikkapa Qataria, niin siellä jalkapalloon liittyvää rahaa on käytetty suoraan valtion imagon rakentamiseen. Qatarin MM-kisat ovat monessa mielessä ikävän kehityksen huipentuma. Toivottavasti Fifa ei arvokisavalinnoissa vastaavaa kuprua enää tee.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.