Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittaja testasi vetyautoa: toimintasäde 666 kilometriä ja tankki täyttyy yhtä vikkelästi kuin bensa-autossa – pakoputkesta juomakelpoista vettä

Toimitus testasi polttokennoautoa Järvenpäässä. Lähin tankkausasema löytyy Tukholmasta.

Tuletteko testaamaan vetyautoa?

Länsiväylän sisarruslehden Keski-Uusimaan testiryhmää ei tarvinnut kahta kertaa houkutella paikalle, kun valtakunnallinen Hyundai-kiertue pysähtyi Mäkelän Autossa Järvenpäässä.

Järvenpää oli samalla rundin kymmenes etappi ja päätepysäkki.

– Olemme käyneet tällä kiertueella jopa Ahvenanmaalla, kertoi aluemyyntipäällikkö Joel Räsänen.

Tutkimme uteliaina katumaasturimallista menopeliä ja kurkkasimme tekniikan puolelle: sähkömoottori, polttokenno ja vetytankit. Vetyauto ei tarvitse valtavia akkuja. Auto tekeekin vedystä virtaa.

Virallisesti vetyauto on siis polttokennoauto.

Suomessa ei tällä hetkellä ole vetytankkausasemia. Lähin asema sijaitsee Tukholmassa!

Myös Latviassa on asema. Sieltä tämä auto oli lainassa maahantuojalla kiertuetta varten.

Tällä autolla oli ajettu vasta 330 kilometriä, joten testilenkillä ei tarvinnut hätäillä, sillä vetyauton etuihin kuuluu pitkä toimintamatka. Se on peräti 666 kilometriä.

Auton tankkaaminen vie vastaavan ajan kuin polttomoottoriauton tankkaaminen.

Ensimmäisen Suomeen rekisteröity, Etelä-Koreassa valmistettu Hyundai Nexo -polttokennoauto on jo myyty.

– Se meni Ouluun, Joel Räsänen kertoi.

Ajossa Nexo tuntui mukavan pehmeältä ja viihtyisältä. Kuin moderni täyssähköauto, jossa on erittäin runsaasti kuskia avustavaa tekniikkaa, kuten katvealueen seuranta.

Kuljettaja näkee videokuvaa auton kummaltakin puolelta. Aluksi näytölle ilmestynyt videokuva jopa hätkäytti, kun laittoi vilkun päälle risteyksessä.

Kaistaa vaihtaessaan kojelaudan näytöstä näki auton sivuilla ja takana olevat alueet, jotka jäävät piiloon perinteiseltä taustapeililtä. Kameroista on varmasti hyötyä ympäristön havainnoinnissa nimenomaan sateella ja pimeässä.

Kiihtyvyys paikaltaan satasen nopeuteen käy 9,2 sekunnissa. Huippunopeus on 179 km/h. Voimalinja kehittää 120 kilowatin (163 hv) maksimitehon ja 395 newtonmetrin väännön.

Tämä testiauto maksaa noin 80 000 euroa, mutta vetyauton hankkiminen omaan käyttöön tuntuu vielä kaukaiselta haaveelta monesta muustakin syystä kuin rahan puutteesta.

Suomessa suurin hidaste on tankkauspaikkojen puute, vaikka autolla huristeleekin lähes 700 kilometriä yhdellä tankkauksella. Tukholmassa piipahdus voisi jossakin vaiheessa käydä hermoille.

Mutta Hyundain mukaan vetyteknologia tulee jatkossa olemaan merkittävässä roolissa myös raskaan liikenteen sähköistämisessä. Viime vuoden lokakuussa Hyundai toimitti ensimmäisen polttokennobussin itävaltalaiselle kaupunkibussioperaattorille.

Hyundain myyntipäällikkö Mika Savolainen ja aluemyyntipäällikkö Joel Räsänen kertoivat, että Hyundai Motor on kehittänyt polttokennoteknologiaa jo yli 20 vuoden ajan.

Ovatko sähköautot vain välivaihe ennen kuin vetyautot tulevat kunnolla markkinoille? Ehkä eivät, mutta vetyautojen merkitys kasvaa.

Kun EU:ssa myytävien uusien henkilöautojen tulee olla nollapäästöisiä vuoden 2035 jälkeen, niin suuri siivu niissä talkoissa täytyy olla myös vetyautoilla täyssähköautojen lisäksi.

Huhun mukaan tämän testissä olleen vetyauton pakoputkesta tulee juomakelpoista vettä.

Pitääkö paikkaansa?

– Kyllä, Joel Räsänen vahvistaa.

Vetysähköauto tuottaa polttokennolla elektrolyysin avulla energiaa auton sähkömoottorille. Päästönä on puhdasta vettä.

Ensitestissä jätimme kuitenkin juoman väliin. Ehkä sitten myöhemmin.