Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jäte- ja vesihuoltomaksut nousevat – näin paljon 150-neliöisen omakotitalon käyttömaksut kasvavat, yhdessä asiassa voi jopa säästää

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) perustelee korotuksia monilla syillä. Biojätteen kierrätys tulee pakolliseksi vaiheittain vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) nostaa jäte- ja vesihuollon maksuja ensi vuonna.

Jätehuoltomaksujen hinnat nousevat keskimäärin 4,5 prosenttia ja vesihuollon maksut keskimäärin 10 prosenttia.

HSY perustelee kustannusten nostamista sillä, että vanha vesihuoltoverkosto vaatii saneeraamista. Hintoja nostaa myös energiakustannusten nousu ja inflaatio. Kustannuksia lisäävät myös kierrätysasteen nostoon satsaaminen jätehuollossa.

Veden arvonlisäverollinen käyttömaksu nousee 1,57 eurosta 1,74 euroon kuutiometriltä. Käyttömaksut perustuvat kiinteistön käyttämän veden määrään. Jätevesimaksun arvonlisäverollinen maksu nousee 1,85 eurosta 2,03 euroon kuutiometriltä.

Perusmaksun arvonlisäverollinen yksikköhinta nousee 0,0221 eurosta 0,0242 euroon kerrosneliöltä. Kuukausittain veloitettavaan perusmaksuun vaikuttaa kiinteistön kerrosalan lisäksi sen käyttötarkoitus.

Esimerkiksi 150 kerrosneliön omakotitalolle, jonka vuosittainen vedenkulutus on 180 kuutiota, käyttö- ja perusmaksujen nousu on yhteensä reilut kuusi euroa kuukaudessa. Korotus on vuodessa yhteensä 72 euroa.

Pääkaupunkiseudun vesihuoltoinfrastruktuuri tarvitsee nyt ja tulevina vuosina runsaasti saneeraustöitä. Investoinneilla huolehditaan vesihuoltoverkoston toimintavarmuudesta ja minimoidaan huonokuntoisesta verkostosta aiheutuvat ympäristöhaitat. Nykyiset vesimaksut eivät riitä kattamaan välttämättömiä investointeja.

Tehokas kierrätys voi myös alentaa jätehuollon kustannuksia. Omakotitalon, jonka sekajäte kerätään 240 litran astiassa ja tyhjennetään joka toinen viikko, kokonaiskustannus on tänä vuonna ollut 244,40 euroa.

Jos tyhjennysväli on neljä viikkoa ja samalla kierrättää pakkausjätteen sekä kompostoi biojätteen, kustannus vuonna 2023 on 128,29 euroa. Sekajätteen maksuissa voi HSY:n laskelmien mukaan säästää näin 116,10 euroa vuodessa.

Biojätteen kierrätys tulee pakolliseksi vaiheittain vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Lue: Biojätteen lajittelu tulossa pakolliseksi kaikille: Pekka, 62, uskoo muutoksen kohtaavan myös vastustusta – näin HSY kommentoi tulevia jätemaksuja

Kiinteistöjen jätemaksuilla katetaan myös kotitalouksien maksuttomia palveluita. Näitä ovat vaarallisen jätteen keräys, HSY:n kiertävät keräysautot, jäteneuvonta ja osa Sortti-asemien toiminnasta.