Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolariauton ympärille vedetyllä punakeltaisella teipillä on vissi viesti – opettele tämä ja voit pelastaa ihmishengen

Kellojen pitäisi soida, jos pöheikköön ajaneessa autossa ei näy poliisin tai pelastuslaitoksen nauhoja.

Palomiehet Tero Hallia ja Ari Pukki vetävät kolariauton ympäri pelastuslaitoksen punakeltaisen nauhan.

– Sivuikkunaan teipataan vielä pätkä tarraa, jossa varoitetaan laukeamattomasta turvatyynystä, he kertovat Keski-Uusimaa-lehdelle.

Nyt ei olla onnettomuuspaikalla, vaan Kerava-Tuusulan paloaseman harjoitusalueella.

Poliisi ja pelastuslaitos ovat käyttäneet nauhoja vuosikaudet kolariautojen merkkaamiseen ja alueiden eristämiseen. Poliisin nauha on väriltään sinivalkoinen.

Ammattislangissa kyse on autojen teippaamisesta.

Nauhat ovat merkki siitä, että poliisi tai pelastuslaitos ovat käyneet tapahtumapaikalla.

– Keski-Uudellamaalla liikkuu useita pelastuslaitoksen yksiköitä. Seuraava paikalle osuva yksikkö näkee nauhasta, että siellä on jo käyty, paloesimies Mika Lönnqvist kertoo.

Tulevaisuudessa autoihin saattaa tulla merkintä niiden energianlähteestä. Pelastajien työskentelyn kannalta on oleellista tietää, onko kyseessä sähkö- vai kaasuauto. Toistaiseksi se ilmenee rekisteritiedoista.

Värikkäissä nauhoissa piilee viesti myös kansalaisille. Niistä voi päätellä, että auto on tarkastettu, eikä sisällä ole loukkaantuneita ihmisiä.

Mitä maallikon pitäisi ajatella, jos erikoisessa paikassa olevassa autossa ei ole viranomaisten nauhaa?

– Kenelläkään ei saisi olla niin kiire, että ei ehtisi koukata katsomassa autoa. Tiedossa on tapauksia, joissa tarkistamaan mennyt sivullinen on pelastanut sairauskohtauksen saaneen kuljettajan hengen, palomies Ari Pukki kertoo.

Pelastuslaki velvoittaa antamaan apua sitä kiireellisesti tarvitsevalle tulipalon syttyessä tai onnettomuustilanteessa. Kansalaisilla on velvollisuus tehdä myös hätäilmoitus ja aloittaa pelastustoimet kykyjensä mukaan.

Hälytyskeskus saa tämän tästä puheluita, joissa kerrotaan tieltä suistuneesta ajoneuvosta.

– Autoilijat ovat ajaneet pysähtymättä tapahtumapaikan ohi ja soittavat havainnostaan hätäkeskukseen. Lähdemme jokaiselle keikalle oletuksella, että pahin mahdollinen on tapahtunut. Paikan päällä selviää, että auto on merkitty nauhalla ja viranomaiset ovat käyneet siellä, Mika Lönnqvist sanoo.

Lapin pelastuslaitos otti pari vuotta sitten käyttöön uudenlaisen merkinnän aiempien lisäksi. Siellä pelastuslaitos merkitsee siirtoa odottavan ajoneuvon heijastavilla kepeillä ja ”odottaa hinausta” -nauhalla. Tehostetulla merkkauksella pelastuslaitos pyrkii vähentämään turhia hälytyksiä ja niihin liittyviä kustannuksia.

– Pääkaupunkiseudulla ei ole vastaavasta käytännöstä keskusteltu ainakaan virallisesti, palopäällikkö Olli Korteniemi sanoo.

Kaikki kolarit eivät tule viranomaisten tietoon. Jos vahingot ovat jääneet vähäisiksi, ei poliisia tai palolaitosta ole tarvetta kutsua paikalle.

– Silloin ei luonnollisestikaan ole nauhojakaan, toteaa ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Tällaisissa tapauksissa tielle on syytä laittaa varoituskolmio vähintään 100-300 metrin päähän ajoneuvosta, jotta muut tienkäyttäjät ehtivät havaita auton ajoissa. Pitää myös varmistaa, että kolmion heijastava pinta osoittaa tulevien autojen suuntaan.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.