Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko asunnottomuus poistua vuoteen 2027 mennessä? – Näin monta suomalaista on nyt vailla kotia

Asunnottomuus vähenee maassamme hitaasti, mutta varmasti. Viime vuoden lopussa Suomessa oli 3 950 yksinelävää asunnotonta, mikä on 390 henkilöä vähemmän edellisvuoteen verrattuna. Pitkäaikaisasunnottomien määrä oli vuoden 2021 lopussa 1 318, kun vuonna 2020 vastaava lukema oli 1 398.

Kehityskulku käy ilmi Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat Kova ry:n tiedotteesta.

Asunnottomia on suhteellisesti eniten Helsingissä, ja asunnottomuus keskittyykin pääasiassa suuriin kaupunkeihin.

Hallituksen tavoitteena on puolittaa asunnottomien määrä Suomessa vuoteen 2023 mennessä, ja poistaa asunnottomuus kokonaan vuoden 2027 loppuun mennessä. Kova ry kannattaa ja tukee tätä hallituksen tavoitetta.

Jotta asunnottomuus saadaan poistettua, Kovan mielestä tarvitaan valtakunnallinen asunnottomuusohjelma, jossa niin valtio, kunnat, hyvinvointialueet kuin asuntotoimijatkin sitoutuvat yhdessä yhteiseen tavoitteeseen asunnottomuuden poistamiseksi.

Myös asumisneuvonnan merkitys korostuu asunnottomuuden ehkäisemisessä, ja Kova pitääkin asumisneuvonnan ennaltaehkäisevää roolia tärkeänä. Asumisneuvonnasta tulee tehdä kuntien lakisääteinen tehtävä, jolle osoitetaan riittävät resurssit.

Tänään 17. lokakuuta vietetään perinteistä asunnottomien yötä. Illan ja yön mittaan eri paikkakunnilla on runsaasti aiheeseen liittyviä tapahtumia.