Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kardemimmeistä tuttu Jutta Rahmel pettyi rakkauteen – esikoisalbumin tekeminen oli terapeuttista

Espoossa varttunut laulaja-lauluntekijä ja kanteleensoittaja Jutta Rahmel, 31, julkaisee esikoisalbuminsa Heijastuksia. Se tulee julki 21. lokakuuta.

Yhdentoista kappaleen kokonaisuus käsittelee muun muassa nähdyksi tulemisen kaipuun ja ulkopuolisuuden teemoja. Albumilta löytyy yhtymäkohtia ainakin Joni Mitchellin, Viitasen Piian ja Chisun musiikkiin ja ilmaisuun.

Kaikki albumin sävellykset ja sanoitukset ovat Jutta Rahmelin käsialaa.

– Luominen on minulle keino purkaa omaa ajatusmaailmaa ja tunteita, hän sanoo.

Jutta Rahmel laulaa sammuneista haaveista ja toiveista. Onneton rakkaus on vahva teema, mutta vielä vahvempana näyttäytyy nähdyksi ja kuulluksi tulemisen teema.

Sanoituksissa on henkilökohtaista kokemusta ja tunnetta, mutta ne eivät kuitenkaan ole avointa päiväkirjaa. Tekijä tunnustaa, että taustalla on elävän elämän onneton ihmissuhde.

– Minulla on vilkas mielikuvitus ja rakensin pilvilinnoja. Kun toiveet eivät täyttyneet, petyin ja hyväksyin asian.

– Kappaleisiin kiteytyy myös korona-ajan kipuilua ja tuntemuksia. Muihin ihmisiin oli pakko ottaa etäisyyttä ja mietin paljon, mitä yksin oleminen tarkoittaa.

Heijastuksia-allbumin sanat ja sävellykset ovat syntyneet vuosina 2020–2021 noin puolen vuoden sisällä. Levyllä pop-elementit yhdistyvät folk-estetiikkaan.

– Kun tulppa oli päässyt irti, kappaleet syntyivät lopulta nopeasti. Minulla oli tarve purkaa tuntojani, joten musiikin tekeminen oli terapeuttista.

Vaikka Heijastuksia ammentaa raskaistakin aiheista, välittyy albumilta kuitenkin toiveikkuus ja ilo elämää kohtaan.

Jutta Rahmel kokee itsensä indie-artistiksi, mutta hän haluaa tehdä helposti lähestyttävää musiikkia. Hän kiittää Sibelius-Akatemiaa, koska siellä rohkaistiin omaan tekemiseen, yksilölliseen taiteilijuuteen ja taiteilijan identiteetin löytämiseen.

– Tärkeintä on tehdä oman näköistä musiikkia.

Jutta Rahmelilla on vahva kansanmusiikkitausta. Vuonna 2000 perustettu espoolainen Kardemimmit-yhtye keikkailee edelleen ja pääasiassa ulkomailla, esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Japanissa.

– Tuomarilassa vietetystä lapsuudesta ja nuoruudesta on jäänyt erityisesti mieleen lapsuuden huolettomuus ja turvallisuus sekä luontokokemukset. Oman perheen ja suvun ja kaverien muodostama yhteisö oli tärkeä.

– Kävin musiikkiopisto Juvenaliaa ja siellä opiskelin kanteleensoittoa 5-vuotiaasta lähtien Sanna Huntuksen ohjauksessa. 22-vuotias yhtyeeni Kardemimmit sai alkunsa siten, että olimme kaikki Sannan kanteleoppilaita ja hän vain päätti että meistä tulee bändi. Kardemimmit on siis alkujaan kokonaan espoolainen bändi. Julkaisimme juuri kuudennen studioalbumimme Sisko muistatko?

Nykyään Jutta Rahmel asuu Helsingissä ja kaupungista on tullut hänelle rakas.

– On kuitenkin sanomattakin selvää että lapsuus ja nuoruus Espoossa on ollut elintärkeää aikaa minulle kehitykseni kannalta ja muovannut osaltaan minusta sen ihmisen, joka olen nykyään.

Jutta Rahmel aloitti soolouransa vuonna 2018, kun kolmen kappaleen akustinen EP Varjot kulkevat mukanani julkaistiin. Jutta Rahmelin on voinut nähdä Kardemimmit-yhtyeen lisäksi muun muassa Vesalan riveissä.

Esikoislevyn julkaisua juhlistetaan Leppävaarassa Sellosalissa 26. lokakuuta. Jutta Rahmel esiintyy kitaristi Mikko Malmivaaran kanssa.