Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joulutunnelma syntyy myös vähemmällä sähköllä – näin palkittu espoolainen joulupiha säästää energiaa

Laajalahden kuuluisassa joulupihassa säästetään tänä vuonna energiaa. Jouluvaloihin on hankittu kytkimet, eikä valoja polteta enää vuorokauden ympäri. Elävään tuleen satsataan yhä enemmän.

– Mietimme, toteutammeko joulupihaa tänä vuonna lainkaan, kun tilanne on mikä on. Ajattelemme kuitenkin valojen tuovan tähän tilanteeseen iloa ja lohtua, laajalahtelainen Sonja Etelävuori kertoo.

Sonja ja Ari Etelävuori ovat avanneet valossa kylpevän pihansa kaikkien tunnelmoitavaksi joulunalusaikaan jo kahtena vuonna. Tänä vuonna he avaavat Portti jouluun -pihansa 2. joulukuuta lähtien kahdeksi tunniksi päivittäin.

Etelävuorilla on pihassaan tuhansia ledvaloja. Ukrainan sota ja sodan tuoma energiakriisi ovat saaneet Etelävuoret asentamaan valoihinsa kytkimet. Valoja ei enää polteta vuorokauden ympäri, vaan sähkönsäästötalkoisiin osallistutaan tällä tapaa.

Osa valoista projisoidaan pihalle laserilla.

– Emme halua kilpailla valon määrällä. Tunnelma on tärkein. Esimerkiksi takapihan ulkotakassa palaa koko ajan tuli, Sonja Etelävuori kertoo.

Lasten suosikkia, joulupukin helikopteriakaan, ei enää pyöritetä entiseen malliin.

Tilalle on tulossa uutta kivaa, mikä ei edellytä sähköä, he kertovat.

Yksi tänä vuonna toteutettavista uusista jutuista on 4-vuotiaalta Eliakselta saatu idea joulukuusesta, johon voi tuoda koristeen tai tervehdyksen.

– Vaikka meidät tunnetaan jouluvaloista, meillä on jo aiemminkin ollut elävää tulta ja joulumusiikkia. Lisäksi olemme paistaneet kastanjoita.

Etelävuoret avasivat joulupihansa 2020, toisena talvena talon valmistumisen jälkeen. Alun perin ajatuksena oli tutustua pihalla uusiin naapureihin. Sana kuitenkin kiiri, ja kahden talven aikana vieraita on käynyt noin 3 000, Etelävuoret arvioivat.

– Kulttuurien välinen kohtaaminen on mahdollista meidän pihalla. Näen joulumielen levittämisen mahdollisuutena levittää hyvää, Sonja Etelävuori sanoo.

Pihalla on vierailut ihmisiä eri puolilta maailmaa, esimerkiksi yksi paikallinen toi vieraansa Filippiineiltä tunnelmoimaan joulua.

Päiväkotiryhmät ovat tulleet vierailemaan joulupihalla tonttulakeissaan ja kävijöitä on ollut myös vanhainkodista.

– Olemme tosi kiitollisia ja häkeltyneitä, miten tämä on otettu vastaan. Vieraat tekevät tunnelman ja valmistavat meidätkin jouluun, Ari Etelävuori sanoo.

– Unelmanamme on, että voisimme tehdä tämän kautta hyväntekeväisyyttä ja auttaa vähäosaisia, Sonja Etelävuori jatkaa.

Etelävuoret toimivat päivätyössään Haaga-Heliassa lehtoreina. Sonja Etelävuori opettaa muun muassa elämystaloutta ja elämysten tuottamista.

– Olen syntymäjouluhullu. Teen parhaillaan myös joulun tunnelmaan liittyvää väitöskirjaa, Sonja Etelävuori paljastaa.

Etelävuorten Portti jouluun -piha voitti Länsiväylän jouluvalokisan vuonna 2020. Piha sijaitsee osoitteessa Muolaanpuisto 8.