Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen nopein kitaristi Samuli Federley, 41, koki Kiinassa tapaamisen, josta jäi pysyvä vaikutus – "Luokseni tuli Kung Fu -munkki, joka ylisti Sibeliusta"

Samuli Federley vie Suomea maailmalle yhden miehen yhtyeellään yhdistäen genret ja kulttuurit.

Musiikki ja kitaransoitto ovat vieneet Samuli Federleytä, 41, moniin maailmankolkkiin, mutta yksi erityisimpiä kohtaamisia tapahtui soittokiertueella Kiinassa 2014.

– Luokseni tuli viittaan pukeutunut Kung Fu -munkki, joka alkoi kertoa, miten paljon hän arvostaa (Jean) Sibeliusta ja Suomea. Se oli pysäyttävä kokemus. Nykyisin Sibeliuksen Finlandia on osa esityksiäni, Federley kertoo kotistudiossaan Kirkkonummella.

Haastatteluhetkellä Federley on valmistautumassa kiertueeseen Etelä-Koreassa, jossa hän on käynyt aiemminkin. Ensi tammikuussa on edessä Algeria.

Federley yhdistelee musiikissaan eri genrejä hevirockista klassiseen. Hän esiintyy soolona hänelle kustomoidun 8-kielisen sähkökitaran kanssa.

Keikkabiisit voivat olla Federleyn omaa tuotantoa, jota on neljä albumillista sekä useita singlejä. Yleisöstä riippuen hän voi soittaa myös Bachia, Myrskyluodon Maijan kaltaista kevyttä klasaria tai vaikkapa popiskelmää, kuten edesmenneen Vesa-Matti Loirin ja Samuli Edelmannin tunnetuksi tekemän Tuomittuna kulkemaan.

Joka tapauksessa tuloksena on omasoundista ja virtuoosimaista melodista kitarametallia, jossa päästään myös jyrisevän mataliin hevisäveliin 8-kielisen kitaran ansiosta.

Federley kutsuu musiikkiaan nimellä visual metal.

– Musiikistani syntyy elokuvallinen, cinematografinen tunne. Elokuvamusiikki onkin ollut aina minulle läheistä ja yksi innoittaja.

Kuvallisuus on vahvasti läsnä myös miehen Youtube-kanavalla, jolta voi katsella pieteetillä tehtyjä videoita. Yhdelle niistä on pyrotekniikan tehnyt Tuntemattoman sotilaan efekteistä vastannut Klaus Klemola. Kumppanina on olut myös huikeisiin voltteihin kykenevä Suomen parkourjärjestön perustaja Tung Bui.

Olennaista on silti musiikki. Visual metal vaikuttaa uppoavan etenkin aasialaisiin.

– Aasialaisissa maissa, esimerkiksi Japanissa ja Kiinassa, arvostetaan taidokkuutta ja virtuoosimaisuutta. Näitä molempiahan on niin kitaravetoisessa melodisessa hevissä kuin klassisessa musiikissa, Federley sanoo.

Federleyn taidokkuudesta kertoo muun muassa hänen viime vuonna saavuttamansa Suomen nopeimman kitaristin titteli. Sitä varten Federley esiintyi Ennätystehdas-tv-ohjelmassa.

Aiemmin hän teki soitollaan vaikutuksen tuomaristoon Suomen Talent -ohjelmassa.

Taidokkuus ei ole noussut kitaravirtuoosilla hattuun.

Kitaraa 10-vuotiaasta asti soittanut ja Vantaan Länsimäessä kasvanut mies kiittelee useaan otteeseen soitonopettajaansa, joka tähdensi, että ammattimuusikon on oltava monipuolinen tekijä.

Federley otti neuvon tosissaan ja työskentelee nyt niin soitonopettajana kuin sessiomuusikkona tehden kitararaitoja tilaustyönä eri artisteille ja bändeille.

– Saatan saada tilaustyön vaikkapa tsekkiläiseltä heviyhtyeeltä. Joskus saan varsin valmiit aihiot, mutta joskus joudun tekemään kaiken oikeastaan itse, Federley kertoo ja esittelee kotistudionsa tietokoneohjemistoa.

Kirkkonummen kansalais- ja musiikkiopiston lisäksi Federley opettaa maineikkaassa internetkoulussa Rockwayssä.

– Korona-aikana moni tuttava kärsi, kun keikoille ei päässyt. Itseeni korona ei samalla tavoin iskenyt, sillä saatoin opettaa.

Koronavuosinakaan Federley keikkailu ei täysin loppunut, ja tänä vuonna keikkatahti on tiivistynyt.

– Showni sopii hyvin kaiken tyylisiin tapahtumiin aina häistä firmabileisiin ja baari-iltoihin.

Vaikka Federleyn esikuvia ovat Stevie Ray Vaughanin kaltaiset kitaristiklassikot ja hän on soittanut niin Steve Vain kuin Michael Monroen kaltaisten rokkareiden kanssa, yksi vastaus tiivistää hänen asenteensa musiikkiin.

– Jaa humppaa? Toki sitäkin tulee soitettua.