Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvataitelija huomasi kesämökillään höllyvän ja kostean ilmiön – käsittelee nyt aihetta näyttelyssään

Teokset kuvaavat vesijättömaa-alueiden kauneutta ja rumuutta.

Muutos rakkaassa paikassa ja maisemassa on antanut aiheen koko Riikka Laitisen Tutkielmia vesijättömaasta -näyttelylle Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellossa.

Laitinen on seurannut muutosta vuosikymmenien ajan, sillä hän omistaa nyt siskonsa kanssa kesäpaikan, jonka heidän ukkinsa hankki kauan sitten.

Oulujärven säännöstely on rehevöittänyt sen rantoja ja siirtänyt vesirajaa pinnan laskiessa. Teoksissaan Laitinen kuvaa vesijättömaa-alueiden kauneutta ja rumuutta.

Se lahti, jolla Riikka Laitinen souteli lapsena, on kasvamassa umpeen. Vesijättö on höllyvää, kosteaa maata.

– Kun uusi naapuri halusi aloittaa vesijättömaan lunastusprojektin, kiinnostuin asiasta entistä enemmän ja olen myös tutkinut, mitä järvessä ja rannoilla on tapahtunut.

Jokainen vedos on ainutkertainen muistuma veden ja sen kasvuston keskinäisestä tanssista Oulujärven rannoilla.

Taiteellaan Laitinen haluaa herätellä ihmisiä näkemään sen, että asioita tapahtuu melkein huomaamatta. Järven säännöstely ei kuitenkaan ole ranta-asukkaiden omissa käsissä.

Tällä hetkellä asukkaita puhuttaa kaivostoiminta: mitä tapahtuu Jormuan kylälle ja miten Talvivaarasta hiljalleen valuvat vedet vaikuttavat Oulujärveen.

– Vesijättömaassa minua kiehtoo sen kauneus ja rumuus. Se edustaa luontoteemaa, mutta kuvani ovat abstrakteja. Katsojan oma tulkinta on tärkeä.

Aikuisena Riikka Laitinen on päässyt käymään Oulujärven rannalla kaikkina vuodenaikoina. Helsingissä asuva Laitinen viettää joka kesä pari kuukautta Oulujärven rannalla. Silloin aika kuluu pääosin äidin kanssa seurusteluun, mutta hän ehtii valokuvata järveä ja rantoja ja työstää kuvien inspiroimana serigrafioita myöhemmin.

Laitisen työskentelyprosessi lähtee väreistä ja värien sekoittamisesta. Hän palaa aina valokuviin, koska värimaailma on siellä tallessa.

– Haluan poimia teoksiini sekä kauneutta että rumuutta. Ihminen on jättänyt rumia jälkiä luontoon, kun vertaan nykytilannetta siihen lapsuuteni järveen, jolla kävimme tuulastamassa.

– Järvi on monisyinen aihe, enkä ole vielä käsitellyt kaikkia, Riikka Laitinen sanoo.

Oulujärvi on antanut aiheita jo muutamaan muuhunkin Laitisen näyttelyyn.

– Minulla on ollut esimerkiksi Jää jää -näyttely, jossa tutkin jään muodostumista.

Laitinen on tutkinut teoksissaan myös auringon heijastuksia järvellä ja Oulujärven selkää kuvaavat teokset saivat rinnalleen ihmistematiikkaa ihmisen selkien muodossa.

Laitinen työskentelee lehtorina Vantaan ammattiopisto Variassa ja tuntiopettajana Annantalossa. Laitinen on Helsingin taiteilijaseuran jäsen.

Tutkielmia vesijättömaasta -näyttely jatkuu 30.10. asti Galleria Aarnissa kauppakeskus Sellon 3. kerroksessa. Galleria on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–19 ja viikonloppuisin kello 12–16.