Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirkkonummen datakeskukselle tuli oikeudelta vihreää valoa – myös valtioneuvosto käsittelee hanketta

Kirkkonummelle suunniteltu iso datakeskus voidaan Helsingin hallinto-oikeuden mukaan rakentaa. Hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka jätettiin vuosi sitten Kirkkonummen kunnanvaltuuston hyväksymästä asemakaavasta.

Kaava valmisteltiin kunnassa ripeään tahtiin ja valtuusto hyväksyi sen yksimielisesti.

Datakeskusta suunnitteleva Microsoft haluaisi ryhtyä keskuksen rakennustöihin varsin nopeasti. Tavoitteena on ollut, että keskuksen ensimmäinen osa olisi valmis 3–4 vuoden kuluessa.

Rakennustöihin ei vielä kuitenkaan päästä, sillä asemakaava ei ole lainvoimainen. Hallinto-oikeuden viime viikolla tekemästä päätöksestä voi hakea valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Kirkkonummen datakeskushankkeen edessä on vielä toinenkin mutka.

Datakeskus vaatii paljon sähköä, ja sitä varten on rakennettava suurjännitevoimajohdot suoraan Suomen kantaverkosta. Lähin muuntoasema on Espoon Mankissa.

Fortum, joka aikoo käyttää datakeskuksen hukkalämpöä kaukolämmitykseen, on suunnitellut voimalinjan maan alle Mankista Luoman ja Masalan kautta Sundsbergin lähelle datakeskukseen.

Voimalinja kulkisi useiden kiinteistöjen kautta, ja osa maanomistajista on vastustanut hanketta.

Voimalinjahanke on tällä hetkellä valtioneuvoston pöydällä. Siltä varalta, että maanomistajat eivät suostu luovuttamaan alueita voimalinjalle, Fortum hakee lunastuslupaa valtioneuvostolta.

Microsoftilla ja Fortumilla on Kirkkonummen datakeskuksen lisäksi vastaava hanke myös Espoon Hepokorvessa Kehä III:n varrella.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt asemakaavan, josta on valitettu hallinto-oikeuteen.

Lue lisää:

Ison datakeskuksen rakentamiseen tuli ainakin viive Kirkkonummella – uudesta kaavasta valitettiin oikeuteen

Kirkkonummen datakeskus tarvitsee paljon sähköä – Fortum haluaa vetää suurjännitekaapelin Masalan kautta