Gräsalaiset vaativat kuntalaisaloitteella nuorten maksuttomien kerhojen ja ohjaajien työn säilyttämistä.
Suositun Gräsan taitojen talon toiminta on muuttumassa, sillä kaupunki valmistelee toiminnan siirtämistä nuorisopalveluista kulttuuripalveluille.
Gräsassa on järjestetty kädentaidon kerhoja, muun muassa keramiikkaa, käsitöitä ja puutöitä nuorille jo 40 vuoden ajan. Viime vuosina toiminta on ollut pääosin maksutonta. Osasta kursseja on peritty pieni materiaalimaksu. Talolla on työskennellyt neljä nuorisotyöntekijää.
Suunnitelmien mukaan nuorisopalveluilta jäisi tiloihin vain mopotoiminta, ja neljästä työntekijästä kaksi siirrettäisiin vahvistamaan muiden nuorisotilojen henkilöstöä.

Toimintaan suunnitellut muutokset sulkevat osan espoolaisnuorista nuorisopalvelujen ulkopuolelle, pelkää entinen Gräsalainen ja nykyisen Gräsalaisen äiti Katri Perälä.
Perälän mukaan paikka on Espoon nuorisotalojen keskuudessa erityislaatuinen, sillä se tarjoaa vaihtoehdon osallistua nuorisotoimen palveluihin kädentaidoista kiinnostuneille, sekä esimerkiksi niille lapsille ja nuorille, joiden sosiaalinen rohkeus ei riitä vaikkapa nuorisotaloilla biljardipöydän ääressä porukalla hengailuun.
– Nuorisotaloille mennään yleensä porukalla viettämään aikaa, mutta Gräsassa harrastekerhoihin uskaltautuu moni lapsi ja nuori myös yksikseen mukaan, hän tietää.
– Olin aikoinani yksi niistä ujoista lapsista, joka löysi Gräsasta oman paikkansa perjantai-illan keramiikkakerhosta.
Olin yksi niistä ujoista lapsista, joka löysi Gräsasta oman paikkansa.
Katri Perälä

Perälä kertoo, ettei kaupunki jatkanut kesän jälkeen Gräsan puu-ohjaajan työsuhdetta ja nyt keramiikka ja tekstiiliopetustakin ollaan lopettamassa.
– Kahden henkilön vähennys voi tuntua vähäiseltä, mutta käytännössä se tarkoittaa, että valtaosa toiminnoista loppuu.
Koska Gräsan kerhot ovat olleet pääasiassa maksuttomia, on harrastaminen ollut mahdollista kaikille.
Perälä muistuttaa, että matalan kynnyksen harrastustoiminta tukee lasten hyvinvointia ja ennaltaehkäisee syrjäytymistä näinä epävakaina aikoina.
– Nyt tätä arvokasta työtä uhkaa nykymuodossaan loppu.
Perälä on myös Gräsan nuorten kannatusyhdistys ry (GNU ry) hallituksen jäsen. Yhdistys on tehnyt Gräsan toiminnan säilyttämistä vaativan kuntalaisaloitteen. Aloitteessa vaaditaan lasten ja nuorten maksuttomien kerhojen ja ohjaajien työn säilyttämistä Gräsassa.
Entiset gräsalaiset perustivat yhdistyksen vuonna 2009 tukemaan Gräsan taitojen talon toimintaa ja kädentaitojen harrastustoimintaa.

Nuorisopalvelupäällikkö Merja Nordling Espoon kaupungilta kertoo, ettei talon toimintaa nuorille olla lakkauttamassa eikä toimintaan haeta dramaattisia muutoksia.
– Toiminta ei lakkaa eikä varmasti tule vähenemään. Ehkä kaikki kerhot eivät jatkossa ole maksuttomia ja on mahdollista, että toimintaa järjestetään jatkossa myös muille kohderyhmille, Nordling avaa.
Nordlingin mukaan talossa on tarkoitus tarjota nuorille suunnattuja maksuttomia kerhoja myös jatkossa. Nuorten harrastustoimintaa järjestävät tahot voisivat jatkossa hakea nuorisopalveluilta kumppanuusrahaa nuorille maksuttoman harrastustoiminnan järjestämiseen, hän kertoo.
Tällä hetkellä Gräsan taitojen talo on remontissa. Remontin piti valmistua niin, että kerhot olisivat päässeet pyörimään syyskuussa. Nordling kertoo, että toiminta pystytään aloittamaan todennäköisesti marraskuussa.
Talo sijaitsee Olarinluomassa, osoitteessa Luomanportti 2.
Mahdollinen toiminnan siirto nuorisopalveluista kulttuuripalveluihin tapahtuisi ensi vuoden alusta. Asian on määrä tulla Espoon kasvun ja oppimisen lautakunnan päätettäväksi marraskuussa.