Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sandra Dovalo, 19, alkoi tehdä biisejä 10-vuotiaana – nyt nuori lupaus raivasi itsensä New Yorkiin ja sai maineikkaan tuottajan yhteistyökumppaniksi

Sandra Dovalo raivasi itselleen tien yhteistyöhön maineikkaan yhdysvaltalaisen tuottajan kanssa.

– Olen asunut koko ikäni Matinkylässä, kahdessa eri paikassa. Olen espoolainen by heart, Sandra Dovalo luonnehtii ja saa asian kuulostamaan siltä, että lause tulee todella suoraan hänen sydämestään.

Joku toinen 19-vuotias saattaisi Dovalon tilanteessa määritellä itseään vähän rehvakkaammin. Dovalo näet on juuri julkaissut ensimmäisen kansainväliselle yleisölle suunnatun singlensä, joka nauhoitettiin kesällä New Yorkissa maineikkaan tuottajan Bernard Grobmanin studiossa. Sama tuottaja oli nostamassa Robinia Frontside Ollie -biisillä.

Nauhoitukset veivät Dovalon myös musiikkijätti Warnerin pomoportaan luo.

– En ollut aiemmin ollut kertaakaan yksinäni ulkomailla ja vieläpä jenkeissä. Se kaikki oli aika uskomatonta, Dovalo sanoo ja kuvailee, miten sattui törmäämään Warnerin toimitalossa suuren luokan yhdysvaltalaisartistiin, jonka hän tunsi aiemmin TikTokista.

Nuoresta iästään huolimatta Dovalo on ehtinyt tehdä musiikkia jo pitkään.

Ensimmäisen biisinsä 3-vuotiaana laulamisen aloittanut artisti teki 10-vuotiaana. Sydäntä murtaa -niminen kappale oli varhaiskypsä, upeasti tulkittu balladi, jonka voi käydä kuuntelemassa Youtubesta.

Dovalon uuden Fallin' in Love -sinkun pohjana on amerikkalaisen rap-artistin kappale, jonka pehmeä-ääninen Dovalo on muokannut kokonaan uusiksi.

– Se on poppia, jossa on vaikutteita R'n'B:stä. Se tuo minusta esiin nuoren ja freshin puolen. Olen aiemmin tehnyt vähän tummempia balladeita, Dovalo sanoo.

Nuori biisintekijä arvelee, että hän on kirjoittanut satoja kappaleita. Niitä on syntynyt sekä paperille että nauhoille.

– En tiedä paljonko niitä on. Biisien tekemistä ei voi suunnitella. Se ei ole sellaista, että istunpa alas ja teen biisin. Minulle syntyy koko ajan erilaisia tunteita, joista tulee kappaleita tai jotka voin kirjoittaa ylös ikään kuin vain tunnetiloina, Dovalo kuvailee.

– Paljon olen tehnyt biisejä vähän terapianakin ja heittänyt ne pois.

Pari vuotta sitten Dovalo teki laulutaidoillaan vaikutuksen tv-yleisöön TVOF-ohjelmassa, joka nauhoitettiin kun hän oli 16–17-vuotias. Kehujen ja suitsutuksen jälkeen kävi niin kuin monelle artistilupaukselle käy.

– Tunsin jääväni vähän tyhjän päälle. Yhtäkkiä olin ihan omillani.

Luonteelleen tyypillisesti hän ei antanut periksi. Kontakti Grobmaniin syntyi, kun Dovalon lähettämä demo teki vaikutuksen ja sitä tarjottiin maineikkaan, jo 1950-luvulla perustetun motownyhtye The Spinnersin levytettäväksi.

Piakkoin Dovalolta on ilmestymässä uusi single. Ovet laajempaan menestykseen voivat olla auki – tai sitten työtä on tehtävä lisää.

– Jotkut sanovat, että he haluavat olla famous ja tekevät siksi musiikkia, mutta minulle musiikin tekeminen merkitsee enemmän, se on sielussa ja veressä, Dovalo sanoo.

Hän korostaa, että unelmiaan voi kuka tahansa joka tapauksessa tavoitella työllä.

– Itse olen lähtöisin ihan tavallisista ympyröistä. Äitini on lähihoitaja ja isäni korjaa autoja. Eli working class -tausta, Dovalo kuvailee ja auttavansa kehitysvammaisten hoitamisessa äidin työpaikassa.

Dovalo on viime kevään abi ja opiskelee musiikkia ruotsinkielisessä musiikkikoulu MIK:ssa Tapiolassa. Perheessä on vahvaa musiikkitaustaa.

– Isoisäni Rafael on vaikuttanut vahvasti flamencon tuloon Suomeen. Hän tuli tänne bändinsä kanssa 1970-luvulla ja tapasi isöäitini Hangossa. Omalle musiikilleni flamenco ja myös soul ovat antaneet vaikutteita, Dovalo kertoo.

Myös muu suku on taiteellinen. Uuden sinkun kansitaiteen ovat tehneet Dovalon tädit Laura ja Luisa.

Sandra Dovalo uusi sinkku on saatavilla suoratoistopalveluissa, kuten Youtubessa.