Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiteilijapariskunta nousee Espoossa lavalle puhumaan rakkaudesta – tämä on heidän pitkän parisuhteensa salaisuus

Iiro Rantala ja Lotta Kuusisto avautuvat rakkaudesta.

Taiteilijapariskunta Iiro Rantalalle ja Lotta Kuusistolle Tapiola on rakas paikka, joka on täynnä muistoja.

Pianisti Iiro Rantalan ura alkoi April Jazzeilta ja festivaali oli hänelle tärkeä esiintymisareena 1980–1990-luvuilla. Rantalan perustaman Trio Töykeiden ensimmäinen esiintyminen oli April Jazzeilla vuonna 1988.

– Vuonna 1998 soitimme kolme loppuunmyytyä konserttia Tapiola-salissa Jaakko ja Pekka Kuusiston kanssa.

Tapiola on Rantalalle merkittävä paikka senkin vuoksi, että täällä hän kohtasi tulevan vaimonsa.

– Tutustuimme itse asiassa Tapiolassa Espoon teatterin järjestämä tilaisuudessa Tapiola Gardenissa. Lotta oli siellä Espoon balettiopiston nimissä esiintymässä ja minä Espoon Junior Big Bandin riveissä. Sinä iltana kolahti ja kovaa. Huumori, jutut, musiikki, tanssi, jazz…kaikki tämä, Iiro Rantala muistelee.

Siitä illasta on kulunut jo yli 30 vuotta. Mikä on pitkän parisuhteen salaisuus?

– Taidamme ihan aidosti pitää toisistamme.

Iiro Rantala kokee, että kahden taiteilijan parisuhteessa on helpompaa kuin jos he olisivat ihan eri aloilla.

– Ymmärrämme toisiamme ja tähän työhön liittyviä haasteita, murheita ja iloja. Niitä on hyvä pallotella kotona kaikessa rauhassa. Joskus nämä aiheet tosin täytyy laittaa täysin syrjään.

Nyt Rantala ja Kuusisto puhuvat musiikin ja runouden kielillä eletystä elämästään Rakastan! - Elämän mittainen tarina -esityksessä.

Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa 1. marraskuuta kuultava esitys kurkistaa rakkauden lisäksi pelkoihin, toiveisiin ja nautintoihin ja siinä käydään läpi iloja ja suruja.

Kertojana toimiva Lotta Kuusisto on poiminut tekstejä muun muassa Tommy Tabermannilta, Claes Anderssonilta ja Eeva Kilven tuotannosta. Mukana on myös Hotakaista ja Parvelaa. Musiikkina kuullaan Iiron sävellyksiä sekä J.S. Bachin, W.A. Mozartin ja Egberto Gismontin klassikoita.

– Tämä on hyvin tiheä ja rytmisesti tarkka juttu. Kannattaa tulla. Rahat takas jos ei kolahda. Mutta ei minulta, Iiro Rantala murjaisee.

– Me esitämme tätä juttua siellä sun täällä. Espoossa se nähdään vain tämän yhden kerran, joten kannattaa tulla.

Pääkaupunkiseuudulla on mahdollilsuus kuullaa Rantalaa myös joulukuussa, kun Rantala-Heinimäki Jouluoratorio tulee Musiikktaloon 4. joulukuuta. Mukana ovat Cantores Minores, Mari Palo, Mika Pohjonen ja Tiksola Chamber Orchestra.

– Minun ja Aku Hirviniemen uusi Pikkujoulushow tulee Kapsäkkiin. Ja Berliinin Filharmonikoiden kanssa soitan ekan kerran 1.2. Uusi sävellykseni Venetziana ja Risto Räppääjä ja Ville Kone tulee helmikuussa teattereihin, Rantala lisää.