Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leppävaaraan on valmistunut tänä syksynä yhdeksän 40,5 neliön minitaloa – tällaisen tehokodin 1399 euron vuokralla saa

Espoolainen Toivo Group haluaa haastaa perinteistä rakentamista.

Eteisessä on kolme kaappia, sen jälkeen tulee keittiö. Pieneen kylppäriin on mahdutettu tila pesutornille. Alakerran huonetilaan saa mahtumaan ruokapöydän, sohvan ja hyllyn tai kaapin. Yläkerran parvelle sopii parisänky ja vaikkapa työpiste.

Nämä kaikki löytyvät Leppävaaraan Säterinniityn laidalle kohonneista 40,5 neliön minitaloista. Säilytystiloja ei ehkä riitä keräilijän tarpeisiin ja 1 399 euron vuokra voi monelle olla haasteellinen. Plussana on kuitenkin oma piha terasseineen, luonnonläheinen sijainti ja kauniit näkymät viereiselle siirtolapuutarha-alueelle tai metsään. Rauhallisuudesta huolimatta Leppävaaran keskusta palveluineen on lyhyen kävelymatkan päässä.

Toivo Groupin yhdeksän minitaloa valmistuivat tänä syksynä. Kahdessa on jo asukkaat ja useampaan on tehty vuokrasopimukset. Joitakin taloja on vielä vapaana.

Asuntomestari-tiiminvetäjä Iida Koivukoski kertoo, että asukkaissa on sekä pariskuntia että yksin muuttavia.

– Katsojia on käynyt paljon ja monet ovat tykänneet. Tällaisiahan ei juuri tehdä, Koivukoski kertoo.

Hän lisää vielä, että asuntoihin kuuluu myös häkkivarastot. Pihan käytöstäkin voi sopia.

– Esimerkiksi koira-aidat tai istutukset ovat yleensä olleet mahdollisia, hän sanoo.

Kotitaloudet muuttuvat, joten kotienkin on muututtava.

Minitalot syntyivät vuonna 2015 perustetun Toivon halusta haastaa rakennusalaa. Yhtiö kehittää, rakentaa ja omistaa ja vuokraa asuntoja pääasiassa pk-seudulla, Turussa ja Tampereella.

– Suomalaisen talouden keskikoko on 1,6 henkilöä, mutta jos sinkku tai pariskunta haluaa asua erillistalossa, vaihtoehtoja ei juuri ole, varsinkaan hyvällä sijainnilla. Omakoti- ja erillistalot on pääosin suunniteltu perheille. Mietimme, mikä olisi pariskunnalle tai sinkulle sopiva konsepti, ja siitä ajatus lähti kehittymään, kertoo yhtiö toimitusjohtaja Markus Myllymäki.

Säterinniityn laidalle minitalot nousivat, koska sijainti tarjosi siihen hyvän mahdollisuuden. Vieressä on siirtolapuutarha-alue, ja avoimella, virkistyskäyttöön tarkoitetulla niityllä on muuan muassa liikuntapuisto. Kovin tehokkaasti tai korkeasti alueen laitaan ei olisi voinut rakentaa.

– On tärkeää, että alue ja arkkitehtuuri sopivat minitaloille, Myllymäki toteaa.

Nämä vaatimukset selittävät osin myös sen, miksei minitaloja ole enempää.

– Nykyisten kaavojen tehokkuusvaatimusten näkökulmasta minitalot ovat usein haaskausta, sanoo Myllymäki.

Kysyntään yhtiössä on Myllymäen mukaan osin oltu tyytyväisiä, osin ei.

– Odotimme, että kysyntä olisi ollut jopa kovempaa. Ehkä siinä menee kuitenkin hetki, että ihmiset oppivat etsimään tällaisia kohteita portaaleista. Mitä olen kuullut, asunnon vuokranneet ovat kuitenkin olleet älyttömän tyytyväisiä, hän sanoo.

Säteriinnityn minitalot eivät jää Toivon viimeisiksi. Myllymäki kertoo, että vireillä on jo kohteita Klaukkalaan sekä Naantaliin.

Yhtenä haasteena on sopivan tontin löytäminen. Jatkossa minitalot voisivat olla esimerkiksi samalla tontilla rivitalojen kanssa.

– Näen ehdottomasti, että minitaloille on kysyntää tulevaisuudessakin. Valitettavasti kaavoja, joihin ne suoraan istuvat, on valitettavan vähän.

Gransinmäkeen uuteen toimistoon hiljattain muuttanut Toivo Group haluaa tietoisesti hakea uudenlaisia ratkaisuja. Yksi esimerkki ovat Gransinmäen toimiston viereen loppuvuodesta valmistuvat Toivo Studiot. Lyhytaikaiseen vuokraukseen tarkoitettuihin asuntoihin tulee runsaasti erilaisia yhteisiä tiloja.

– Haluamme olla haastajayhtiö. Uutta syntyy vain kokeilemalla ja testaamalla, Myllymäki sanoo.

Hänen filosofiansa on, että koteja tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa erilaisiin tarpeisiin.

– Pyrimme rakentamaan niin, että kodit ovat käytössä 50–100 vuotta. Yritämme ajatella, millaisia tarpeita ihmisillä voisi olla. Kotitaloudet muuttuvat, joten kotienkin onkin muututtava, Myllymäki sanoo.