Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes 500 pyrkii päättämään Espoon seurakuntien asioista – vaaleissa kiistellään siitä, kuka saa kirkkohäät ja mitkä toimitilat suljetaan

Seurakuntavaaleissa ehdokkaiden keski-ikä on 55 vuotta.

Kolme neljäsosaa espoolaisista seurakuntavaaliehdokkaista on uusia. Tämä ei Espoon seurakuntien viestintäpäällikkö Urpu Sarlinin mukaan ole kuitenkaan uusi asia.

– Puolet ehdokkaista on aidosti uusia ja osa on niitä, jotka ovat olleet seurakuntavaltuuston tai seurakuntaneuvoston varajäseniä.

– Meillä on myös pitkän linjan luottamushenkilöitä, jotka ovat toimineet luottamushenkilöinä vuosia, jopa vuosikymmeniä, Sarlin toteaa.

Ehdokkaiden keski-ikä on 55 vuotta. Alle 30-vuotiaita ehdokkaita on kaksitoista. Naisia ja miehiä on ehdolla lähes yhtä paljon.

Espoon ainoassa ruotsinkielisessä seurakunnassa eivät seurakuntalaiset pääse äänestämään, vaan seurakunnassa järjestetään sopuvaali.

Näin siksi, että ehdolle tuli vain yksi ehdokaslista, josta valitaan suoraan jäsenet Espoon seurakuntien yhteiseen kirkkovaltuustoon ja ruotsinkielisen seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon.

Kaikissa Espoon viidessä suomenkielisessä seurakunnassa järjestetään äänestykset normaalisti. Seurakuntalaiset pääsevät itse asiassa valitsemaan ehdokkaista kaksissa vaaleissa. Toisessa valitaan yhteisen kirkkovaltuuston ja toisessa kotiseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsenet.

Kaikki kirkot pysyvät seurakuntien käytössä.

Seurakuntien kiinteistöomaisuuden tulevaisuus on yksi niistä isoista asioista, jonka tulevat luottamushenkilöt saavat päätettäväkseen.

Seurakunnilla on Espoon alueella noin 40 toimitilaa ja niiden määrää aiotaan vähentää, koska korjaus- ja ylläpitokustannukset ovat suuria.

– Kaikki kirkot pysyvät seurakuntien käytössä, mutta sitä tulevien luottamushenkilöiden on pohdittava, pystytäänkö kaikki kappelit säilyttämään.

Yksi ratkaistava asia on, rakennetaanko kiirastorstaina tulipalossa tuhoutuneen Perkkaan kappelin tilalle uusi kappeli. Olarin seurakunnassa on kauppakeskuksessa toimiva Chapple ja senkin tulevaisuudesta tullaan varmasti keskustelemaan.

Helsingin seurakuntayhtymä on tänä syksynä tiedottanut kymmenien ihmisten irtisanomisesta. Espoon seurakunnissa ei tällä hetkellä ole näköpiirissä muutosneuvotteluja.

– Meillä on nyt taloudessa vakaa tilanne, Sarlin sanoo.

Iso periaatteellinen kysymys Espoon seurakunnissa on se, miten suhtaudutaan samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Se jakaa vahvasti luottamushenkilöitä.

Tällä hetkellä samaa sukupuolta olevat voivat varata vihkitilaisuuden Tapiolan seurakunnassa ja Esbo svenska församlingissa.

Espoon seurakunnat on avannut vaalikoneen, jossa pääsee tutustumaan ehdokkaiden arvomaailmaan. Lähes kaikki espoolaiset ehdokkaat ovat vastanneet vaalikoneen kysymyksiin.

Vaalikoneessa ehdokkaat kertovat muun muassa mihin ikäryhmiin ja toimintaan he haluavat seurakunnan panostavan, pitäisikö kirkon vihkiä myös samaa sukupuolta olevat, hankitaanko säästöjä tiloja vai henkilöstöä karsimalla ja pitäisikö seurakunnan luopua lihatuotteiden käyttämisestä.

Kirkkonummen suomalaisen seurakunnan vaalissa on ehdokkaita vähemmän kuin viimeksi ja ehdokkaat kolmella listalla viime vaalien neljän sijaan.

Kirkkonummellakin kiinteistöasiat ovat tapetilla. Seurakuntakeskus on sisäilmaongelmien takia tyhjillään ja rakennuksen suojelusta on kiistaa (LV 22.10.).

Kirkkonummella ei suoriteta samaa sukupuolta olevien vihkimisiä, eikä asiaan ole otettu vielä kantaa. Ennen vaaleja aiheesta varmasti keskustellaan. Kirkkonummen suomenkielisen seurakunta on myös avannut vaalikoneen.