Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon ykköspäättäjä väläytti kaupungin vuokrakodeille luutaa – nyt puhuu yhtiön toimitusjohtaja: "Tarve on kova"

Palvelualoilla ja sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä palkat eivät aina riitä omaan asuntoon.

Espoon Asunnot on haluttu vuokranantaja. Tälläkin hetkellä sisällä on 8 570 hakemusta.

Espoon kasvua koskevissa keskusteluissa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Henrik Vuornos (kok.) on väläyttänyt, että kasvua voisi jarruttaa vähentämällä Espoon Asuntojen asuntotuotantoa.

– Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarve on kova, koska palvelualoilla, sosiaali- ja terveydenhuollon töissä sekä opetusalalla työskentelee ihmisiä, joiden palkat eivät ole kovin korkeat. Täydennämme asuntomarkkinoita. Harvalla on varaa ostaa omaa etenkin nyt, kun korot nousevat, Espoon Asuntojen toimitusjohtaja Jaakko Kammonen sanoo.

Kammonen muistuttaa, että vuokra-asuntojen tarjontaa tukee kaupungin kilpailukykyä.

Espoon Asunnot on Espoon kaupungin omistama yhtiö, jota koskevat linjaukset tekee kaupunginvaltuusto. Se on määritellyt että Espoon Asuntojen tavoitteeksi tuottaa keskimäärin 400 uutta vuokra-asuntoa vuodessa. Kammosen mukaan tähän tavoitteeseen päästään nyt, koska neljän vuoden jaksolla tarkasteltuna asuntoja valmistunut keskimäärin 406 vuodessa. Tänä vuonna aloitetaan 300 uuden asunnon rakentaminen.

Espoon Asunnoilla on yli 16 000 vuokra-asuntoa eri puolilla Espoota, joista vapautuu vuodessa lähes 2 000.

– Hakijoita on niin paljon, että kaikki eivät koskaan saa meiltä asuntoa, Kammonen huomauttaa.

Vuokra-asunnon hakijoista lähes 80 prosenttia on 1–2 yhden hengen talouksia.

– Rakennamme kuitenkin jokaiseen taloon erilaisia asuntotyyppejä, myös perheasuntoja. Perustuotteemme on tehokas, 40–45 neliön suuruinen kaksio.

Hakijat jaetaan kolmeen eri ryhmään: Asunnon tarve voi olla erittäin kiireellinen, kiireellinen tai normaali.

Vetovoimaisimpia alueita ovat Kammosen mukaan Matinkylä ja Leppävaara.

– Metron tulo lisäsi Matinkylän kiinnostavuutta. Iso Omena ja myös uimahallin avaaminen toimivat samoin.

Uusia Espoon Asuntojen taloja valmistuu lähitulevaisuudessa Nuottaniemeen, Karakallioon ja Matinkylään.

Vuokrankorotuspaineet ovat kustannustason nousun vuoksi kovat. Espoon Asunnot on mukana energiansäästötalkoissa ja haastaa mukaan kaikki asukkaat kiinteistöjen väliseen Suurin pudottaja -kilpailuun.

– Espoon Asunnoissa on jo vuosia tehty työtä energiatehokkuuden eteen, joten helppoja säästökeinoja ei enää ole. Jokainen voi omia tottumuksiaan muuttamalla vaikuttaa, esimerkiksi lyhentämällä peseytymisaikaa suihkussa. Talotoimikunta puolestaan voi päättää, lämmitetäänkö esimerkiksi lenkkisauna.

Espoon Asuntojen asukkaista noin kolmannes on vieraskielisiä.

– Viestintä on haaste, koska asukkaat puhuvat monia eri kieliä. Asukkailla on myös erilaisia tapoja ja tottumuksia, mutta ihmiset sopeutuvat kuitenkin aika hyvin.

 Espoossa on tehty asunnottomuuden puolittamisen suunnitelma vuosille 2020–2022.

Kaupunginvaltuusto on kehottanut Espoon Asuntoja osallistumaan aktiivisesti asunnottomuuden vähentämiseen.

– Tänä vuonna olemme tehneet asunnottomille 141 tarjousta ja viime vuonna 295 tarjousta. Kaikkia asuntoja ei oteta vastaan. Saattaa käydä niinkin, että asiakas ei reagoi viestiin mitenkään.

Kammosen mukaan se mielikuva, että asunnottomat ovat rantojen ja metsien miehiä, on väärä. Nykyään asunnottomuuden syyt ovat moninaisia, monella taustalla ovat talousvaikeudet tai erilaiset mielenterveyden ongelmat. Asunnoton majailee useimmiten sukulaisten tai kaverien luona.

– Ihmisillä saattaa olla vuokrataloista sellainen mielikuva, että ne ovat tavallista rauhattomampia. Sekään ei pidä paikkaansa. Espoon Asuntojen kiinteistöt ovat hyvin hoidettuja ja ihmiset tuntevat naapurinsa, koska monet vuokralaiset viihtyvät pitkään samassa osoitteessa.

Häätöjä joudutaan tekemään noin 80 vuodessa. Useimmiten häätö johtuu maksamattomista vuokrista.