Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kädet on ennalta sidottu – ensi vuonna tuloveroprosentti on 5,36

Perussuomalaiset jäivät yksin vaatimaan investointien rajumpaa leikkausta.

Espoon kaupungin vuoden 2023 tuloveroprosentti on ensi vuonna 5,36 prosenttia.

Espoolla ei ollut asiassa liikkumavaraa, sillä tuloveroprosentti muodostetaan sote-uudistuksen takia kaikissa kunnissa saman määrätyn kaavan mukaan.

Uusi tuloveroprosentti on muodostettu vuoden 2022 tuloveroprosentista, joka on 18,00, vähennettynä 12,64 prosenttiyksiköllä.

Espoon kaupunginvaltuusto hyväksyi tuloveroprosentin sekä kiinteistöveroprosentit yksimielisesti. Kiinteistöveroprosentit pidetään vuoden 2022 tasolla.

Espoon talous alkaa näyttää toisenlaiselta, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen vastuulle. Sote-uudistuksen myötä Espoon verotulot laskevat vuodesta 2022 yhteensä arviolta 52,4 prosenttia.

Espoo valmistautuu tulevaan hyvin epävarmassa tilanteessa, taloussuunnittelujohtaja Pia Ojavuo painotti.

Tämän hetkisen tiedon mukaan yli miljardi Espoon tuloista siirtyy hyvinvointialueen rahoitukseen. Samaan aikaan Espoo aikoo muutamassa vuodessa investoida noin kaksi miljardia euroa. Lisää velkaa tarvitaan 53 miljoonaa.

Perussuomalaisten Simo Grönroos avasi keskustelun tuomalla ehdotuksen investointitason laskemista 50 miljoonalla eurolla vuodessa, kun nyt Espoo varautuu noin 250 miljoonan euron investointitasoon.

– Perussuomalaiset ovat vuodesta toiseen vastustaneet jatkamista epäterveen kasvun tiellä, Grönroos sanoi.

Kasvulle on pistettävä stoppi, jotta pystytään rahoittamaan jo olemassa olevan kaupungin toiminta.

Grönroosin esitys investointitason leikkauksesta hylättiin äänin 67–8.

Kokoomuksen Markku Markkula muistutti, että Helsinki ja Espoo rahoittavat valtaosan muun Suomen toiminnasta.

Hän arvioi, että hyvinvointialueiden toiminta tuottaa ylitsepääsemättömiä ongelmia ja heikkeneviä palveluja.

Vaikka raha on tiukalla, Johanna Värmälä (sd) toivoi, että jatkossakin tuetaan asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävien järjestöjen toimintaa.

Inka Hopsun mukaan vihreille hankalimpia ovat säästötavoitteet koulutuksesta, varhaiskasvatuksesta ja joukkoliikenteestä. – Vieraskielisyyskerrointa pitäisi ehdottomasti kasvattaa, jotta voimme taata hyvät palvelut.

Realistinen mutta tiukka, Antero Laukkanen (kd) määritteli budjettikehyksen.

– Meillä on paljon ongelmia ja se vaatii yhteistyötä.

Espoon kasvu puhutti. Valtuustosalissa kuultiin kasvun rajoittamista vaativia puheenvuoroja ja toisissa vaadittiin lasten ja nuorten palveluista huolehtimista.

Useassa puheenvuorossa muistutettiin, että kouluja ja päiväkoteja on korjattava ja rakennettava lisää. Lukiopaikkojakin tarvitaan lisää

– Ei ole ihmisoikeus päästä asumaan Espooseen. Ihmiset muuttaa muualle, jos täällä ei ole riittävästi asuntoja, Henna Kajava (ps) kärjisti.

Kari Uotila (vas) muistutti, että Espoo on muutaman vuosikymmenen kasvanut yhtä nopeasti koko ajan.

– Kasvun rajoittamisen keinot – kaavoittamalla tai asuntotuotantoa rajoittamalla – tarkoittaa sitä, että hinnat nousevat. Espoo ei voi laskea sen varaan, että kaupunkia rakennetaan vain rikkaille ja palvelualojen työntekijät tulevat muualta.

Kaarina Järvenpää (kd) nousi puolustamaan lasten asiaa.

– Jos lasten ja nuorten hätä kasvaa, se vasta maksaakin, Järvenpää huomautti.

Tiukassa taloustilanteessa nähtiin myös valoa, sillä Henrik Vuornos (kok) muistutti, että Espoo on pystynyt merkittävästi pienentämään velkataakkaansa.

Espoo aikoo oikaista talouttaan muun muassa laskea kaupungin investointitasoa 10 prosentilla hankkeiden toteutustapaa, laajuutta, kustannuksia ja rahoituskonseptia tarkastamalla. Investointikatto lasketaan noin 250 miljoonaan euroon vuodessa. Tavoitteella hidastetaan sekä konsernin lainakannan että toimialojen vuokrakustannusten kasvua.

Suunnitelmissa on myös omalle toiminnalle tarpeettomista tiloista luopuminen. Omaisuutta myymällä tavoitellaan 300–500 miljoonan euron tuloja vuosille 2023–2025.