Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajat sähkökatkot uhkaavat Suomea ensi talvena – tee tämä varotoimenpide kotonasi, jotta lapsetkin tietävät miten toimia

Suomessa voidaan joutua säännöstelemään sähköä ensi talvena, mikäli energiantuotanto ei riitä kattamaan kysyntää kylminä pakkasjaksoina.

Mikäli säännöstelyyn päädytään, se tehtäisiin hallitusti parin tunnin mittaisina sähkökatkoina.

Pelastusalan ammattilaiset kehottavat nyt suomalaisia varautumaan mahdollisiin sähkökatkoihin tutustumalla varotoimiin ennakolta yhdessä oman perheen tai läheisten kanssa.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK ohjeistaa suomalaisia tekemään kodeissaan "varautumiskävelyn". Tällä tavoin varmistetaan, että jokainen perheenjäsen löytää sähkökatkossa tarvittavat asiat helposti, vaikka on pimeää ja valot eivät toimi.

– Moni kyllä tietää, että kotona on jossain taskulamppu tai paristoja, mutta löytyvätkö ne helposti hämärässä muiden tavaroiden joukosta? Entä onko retkikeitin kotona vai mökillä, varautumisen asiantuntija Essi Kulju SPEKistä kuvailee tiedotteessa.

SPEK muistuttaa, että sähkökatko voi sattua silloinkin, kun esimerkiksi lapsi on yksin kotona.

Varautumiskävely voi myös helpottaa myös henkisesti, kun sähkökatkoihin ollaan valmistautuneita.

Sähkökatkojen varalta kodeista olisi hyvä olla esimerkiksi taskulamppu, paristokäyttöinen radio ja pullotettua juomavettä.

SPEK suosittelee paristollisia led-valaisimia, taskulamppuja ja otsalamppuja perinteisten kynttilöiden sijaan onnettomuusriskin vähentämiseksi.

SPEKin mukaan hyvän mielen säilyttäminen auttaa sähkökatkoissakin. Katkon varalle voi säilöä esimerkiksi hyvin säilyviä herkkuja.

– Kyse ei ole vain pärjäämisestä vaan siitäkin, että tehdään mahdollisista sähkökatkoista mukavia itsellemme. Löytyykö kotoa esimerkiksi hyvin säilyviä herkkuja, pelejä, vähemmän sotkevaa askarreltavaa, hyvää luettavaa, sarjakuvia, ristisanoja, värityskirjoja tai vaikka seurapeliohjeita ja kivan radio-ohjelman aikataulu muussa kuin elektronisessa muodossa, Kulju sanoo tiedotteessa.

Lisäksi koteihin on syytä hankkia kotivaraa, eli hyvin säilyvää ruokaa ja juotavaa.

SPEKin mukaan kodeissa pitäisi pärjätä itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Olisi siis hyvä, jos kotoa löytyisi vähintään kolmeksi vuorokaudeksi ruokaa, vettä ja lääkkeitä.

SPEK muistuttaa, että kotitalouksien varautumisella on suuri merkitys sekä ihmiselle itselleen että yhteiskunnalle.

Jos kotoa löytyy 72 tunnin varautumissuosituksen mukaisesti kotivaraa ja muita tarvikkeita, pärjää itse paremmin ja auttaa viranomaisia keskittämään voimia heikommin pärjäävien auttamiseen.