Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolainen firma teki huiman läpimurron ruokamarkkinoille – "Vertaisin tätä siihen hetkeen, kun ihmiskunta löysi perunan"

Espoolainen ruokateknologiayritys Solar Foods on tehnyt merkittävän läpimurron Aasian elitarvikemarkkinoille. Yritys kertoi keskiviikkona saaneensa uuselintarvikeluvan hiilidioksidilla ja sähköllä kasvattamalleen proteiinille Singaporessa.

Luvan on myöntänyt korkeista vaatimuksistaan tunnettu Singaporen ruokavirasto SFA.

Solar Foods arvioi, että Solein-nimeä kantavan proteiinin kaupallinen tuotanto ja myynti voi alkaa 2024.

Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka on erittäin tyytyväinen.

– Vertaisin tätä siihen hetkeen, kun ihmiskunta löysi perunan uutena lajikkeena. Tuomme ruuan maailmaan täysin uuden ainesosan. Olemme vedenjakajalla siinä, miten ajattelemme ruokaa, Vainikka sanoo tiedotteessa.

Solar Foodsin tuote tunnetaan nimellä Solein. Kyse on soleiini-proteiinista, jota valmistetaan ilmasta sähkön, mikrobien ja hivenaineiden avulla.

Soleinilla voi korvata lihaa tai tai muita proteiinin lähteitä, kuten soijaa, härkäpapuvalmisteita tai tofua.

Lopputuote on ravinteikasta proteiinijauhetta. Yhteen ruoka-annokseen tarvitaan 25 grammaa jauhetta, kertoi Avec-lehti viime tammikuussa. Soleiini-proteiinista oli tuolloin kehitetty jo yli 20 kasviperäistä ruokatuotetta.

Tähän asti soleiini-proteiinin tuotanto on ollut pienimuotoista. Jatkossa sitä on määrä tuottaa yhtiön ensimmäisessä kaupallisessa tuotantolaitoksessa Vantaan Vehkalassa.

Parhaillaan rakennusvaiheessa olevalla tuotantolaitoksella on scifimäinen nimi: Factory 01.

Vehkalan Tuotantolaitoksen yhteyteen tulee myös ruokaravintola sekä vierailukeskus.

Solar Foodsin perustivat Espoossa vuonna 2017 tohtori Pasi Vainikka, tohtori Juha-Pekka Pitkänen, Sami Holmström, Jari Tuovinen, professori Jero Ahola sekä Janne Mäkelä.

Solar Foods on VTT:n ja LUT-yliopiston spinoff-yhtiö.

Pasi Vainikan mukaan Soleinilla on potentiaalia mullistaa ruuan ja ruuantuotannon kestävä kehitys, saatavuus ja läpinäkyvyys.

– Tämä on huikea päivä myös meille yhtiönä. Olemme tehneet vuosia töitä ruokavallankumouksen edistämiseksi ja tänään otamme suuren askeleen eteenpäin. Olemme testanneet Soleinia perinpohjaisesti eri ruuissa viime vuosina. Silti minkä tahansa elintarvikkeen vaikutus, olipa se ainesosana kuinka innovatiivinen hyvänsä, syntyy todella vasta silloin, kun se pääsee kuluttajien lautasille asti, Vainikka sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Salaisessa paikassa Espoossa valmistuu proteiinia, josta toivotaan yhtä ratkaisua maailman ongelmiin – "Kyse on ihmiskunnalle täysin uudesta lajista"

Länsiväylä kertoi Solar Foodsin toiminnasta syksyllä 2021, jolloin tuotekehittelyä tehtiin salaisessa paikassa Espoossa Kehä I:n liepeillä. Tuolloin Pasi Vainikka kertoi, että yhtiö oli jättämässä lupahakemuksen EU:lle. Hakemus on sittemmin jätetty myös Britanniaan, ja Yhdysvaltoihin tehtävä hakemus on suunnittelussa.

Pasi Vainikka korosti haastattelussa, että esimerkiksi vesistöjen kuormitus vähentyisi merkittävästi, jos ruokaa pystyttäisiin tulevaisuudessa valmistamaan ilman maataloutta, eläimiä ja kasveja,

– Itämeri ja Suomenlahti ovat vain yksi merialue. Globaalisti asiaa voisi katsoa laajemminkin. Yleinen tietoisuus merien tilasta on vielä varsin vähäistä. Esimerkiksi Suomenlahti on järkyttävässä kunnossa, Vainikka sanoi syksyllä 2021.