Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hus-sairaaloiden pelastaminen vaatii lisärahaa hyvinvointialueelta – nyt väännetään kymmenistä miljoonista

Husin yhtymähallitus päätti viime viikolla yksimielisesti luopua palveluverkkoon kohdistuvista leikkauksista, kun se hyväksyi hallituksen puheenjohtaja Risto Rautavan (kok.) tekemän muutosesityksen. Tämä tarkoittaa sitä, että myös kaikki aluesairaaloihin kohdistuneet palveluleikkaukset perutaan.

Hus on hakenut kymmenien miljoonien eurojen säästöjä, joiden avulla se saisi vuoden 2023 taloutensa tasapainoon.

Husin johtavien viranhaltijoiden laatima säästölista oli karu. Siinä esitettiin muun muassa päivystyksellisen ortopedian leikkaustoiminnan lopettamista Porvoon ja Lohjan sairaaloista.

Raaseporin sairaalan osalta esitettiin uudelleenjärjestelyjä. Kaikkiaan listalla esitettiin palveluverkon leikkauksia 6,4 miljoonan euron edestä. Aikaisemmin vaarassa olivat myös Lohjan sairaalan yhteispäivystys ja sen myötä synnytystoiminta.

– (Viime viikon) maanantain yhtymähallituksen päätöksen taustalla on vahva näkemys siitä, että asian vellomista ei voi jatkaa, vaan päätös on saatava nyt, jotta työntekijät pääsevät keskittymään töihinsä ja tulevaisuuteen, korosti Hus-yhtymän hallituksessa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta edustava Mikko Piirtola (kok.) Länsi-Uusimaa-lehdelle.

Lisärahoitusta Hus aikoo hakea nyt neljältä Uudenmaan hyvinvointialueelta ja Helsingin kaupungilta.

Lisärahoituksen saamisella on kiire, ja odotettavissa voi olla kovaa vääntöä, sillä hyvinvointialueen budjetti on sekin kymmeniä miljoonia euroa pakkasen puolella jo ennen toiminnan varsinaista alkua.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä siirtyy vuoden 2023 alusta kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille.

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallitus otti viikko sitten selkeän kannan Husin säästöihin. Sen mukaan palveluverkon supistuksia ei pidä tehdä.

Lopullisesti Husin ensi vuoden talousarviosta päätetään Husin yhtymähallituksessa 14. joulukuuta.