Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

15 euron mittari on uusi hittiostos paisuvien sähkölaskujen riivaamassa Suomessa – "Saamme lähiaikoina lisää", sanoo rautakauppias

Sähkönkulutusmittarit, kaasulämmittimet ja polttopuut uhkaavat loppua.

Nyt varaudutaan todenteolla talveen ja sähkön kallistumiseen.

Rautakaupoissa on kysyntää varsinkin ikkunoiden ja ovien tiivisteillä, joilla estetään lämmön karkaaminen ulos asunnosta.

Rautajokelassa tiivistenauhaa on myyty poikkeuksellisen paljon isoissa sadan metrin keloissa.

– Niitä menee taloyhtiöihin, mutta myös omakotiasukkaat ostavat keloja, rakennustarvikemyyjä Marko Hintikka kertoo Keski-Uusimaa-lehdelle.

Tiivisteitä myydään tavallisemmin pienissä erissä.

– Kuudella metrillä eristää oven. Myös isoon ikkunaan kuluu kuusi metriä tiivistettä, Hintikka laskee.

Jos omakotitalossa on useita ikkunoita ja ovia, kuluu tiivistettä kymmeniä metrejä. Sata metriä sisältävän tiivistekelan hinta vaihtelee profiilista riippuen 50–60 euron tienoilla.

Polttopuilla, briketillä ja pelletilläkin olisi kysyntää, jos niitä olisi saatavilla.

– Puuntoimittajat ovat luvanneet tuomaan puuta vasta seuraavaa lämmityskautta varten, Marko Hintikka kertoo.

Kuukauden päivät toiminut Hammer-rautakaupassa ovat kysyttyjä olleet tiivisteiden lisäksi myös 15 euroa maksavat sähkönkulutusmittarit.

– Saamme niitä lähiaikoina lisää myyntiin, vastuumyyjä Henri Björkstedt kertoo.

Kaasulämmittimiä on hankittu sähkökatkojen varalle.

– Sadan euron kaasulämmitin on loppunut. Olemme saamassa myyntiin 119 euroa maksavaa lämmitintä, joka toimii sekä kaasulla että sähköllä, Björkstedt mainitsee.

Ikkunoiden ulkopuitteet, -karmit ja -lasit kuuluvat tyypillisesti taloyhtiön kunnossapitovastuulle. Omistusasunnon osakas huolehtii itse ikkunoiden tiivistyksestä.

Vuokra-asunnossa tiivisteiden vaihto kuuluu asunnon omistajalle eli vuokranantajalle.

Keravan kaupungin vuokrataloyhtiö Nikkarinkruunu uusii vuosittain viiden–seitsemän kiinteistön ikkunat ja parvekeovet, jolloin tiivisteetkin vaihtuvat.

– Toimitamme asukkaille tiivisteitä, jos he sitä heidän haluavat, Nikkarinkruunun toimitusjohtaja Ilkka Lahdenperä kertoo.

Tiivisteiden muoto ja paksuus vaihtelee ikkunasta riippuen. Rautakauppaan on hyvä ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa. Jos asuntoon tulee korvausilmaa ikkunan kautta, on tiivisteeseen syytä jättää rako entiseen tapaan.

Tämä juttu on julkaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.