Vuodesta 1995 lähtien Viron pääkaupungissa toiminut Tallinnan suomalainen koulu sai tänä syksynä uudet toimitilat, kun koulu muutti historialliseen rakennukseen Piritan rantatien varteen. Koulu perustettiin aikanaan palvelemaan Viroon muuttaneita suomalaisperheitä, jotka halusivat lapsiensa jatkavan suomalaisessa koulussa.
– Nykyään oppilaitamme ovat Tallinnassa asuvien ja työskentelevien suomalaisperheiden lasten lisäksi myös suomalaisvirolaisten perheiden sekä jossain määrin paluumuuttajaperheiden lapset, jotka ovat aloittaneet koulunkäynnin Suomessa, Tallinnan suomalaisen koulun rehtori Riitta Kemppainen kertoo Tallinna24-uutissivustolle.
Oppilaista suurin osa on suomalaisia. Noin neljännes on virolaisia ja muita kansallisuuksia.
Tallinnan suomalainen koulu on yksi viidestä ulkosuomalaisesta koulusta, jotka toimivat Opetushallituksen alaisuudessa. Muut koulut sijaitsevat Tartossa, Espanjan aurinkorannikolla sekä Pietarissa ja Moskovassa. Ne kaikki noudattavat suomalaista opetussuunnitelmaa.
– Meillä ainoa poikkeus opetussuunnitelmaan on se, että viron kieli on pakollinen oppiaine kaikille oppilaille. Opetuskielemme on kuitenkin suomi, Kemppainen kertoo.
Kaikki ulkosuomalaiset koulut ovat yksityiskouluja eli vaikka ne saavat tukea Suomen valtiolta, on kouluissa myös lukukausimaksut.
– Tallinnan suomalainen koulu saa tukea myös Viron valtiolta sen takia, että koululla on opetuslupa myös Virossa. Sekä Suomesta että Virosta saatava tukisumma riippuu koulun oppilasmäärästä ja muista tukea määrittävistä reunaehdoista.
Lukukausimaksu voi olla monelle perheelle Virossa kynnyskysymys laittaa lapsi yksityiskouluun, kun ilmainen perusopetuskin on saatavilla.
– Moni virolaisperhe pitää kuitenkin tärkeänä, että lapsi pystyy opiskelemaan sujuvasti. Se voi paluumuuttajaperheiden lapsille olla helpompaa suomalaisessa koulussa, jossa kuitenkin samaan aikaan vahvistetaan myös viron kielen osaamista jatkoa varten, Kemppainen toteaa.
Tukiyhdistys, jonka jäseniä ovat pääasiassa oppilaiden vanhemmat, omistaa ja ylläpitää koulua. Työ vaatii vanhemmilta enemmän sitoutumista kuin normaali koulu.
– Varsinkin yhdistyksen vuosittain valitsema hallitus tekee paljon töitä koulun eteen. Esimerkiksi tämä koulun muutto työllisti heitä paljon.
Muuton myötä Tallinnan suomalainen koulu sai yhden kerroksen ja reilusti neliöitä lisää tilaa. Tämä tarkoittaa, että koulutiloja voidaan nyt jakaa joustavammin, sillä saman katon alla opiskelee niin eskarilaisia kuin 1–9-luokan oppilaitakin.
– Tällä hetkellä meillä on 55 oppilasta, sillä korona-aika pudotti oppilasmäärää reilusti, kun moni perhe palasi Suomeen. Parhaimmillaan koulussa on ollut yli 80 oppilasta.

Tallinnan suomalainen koulu tekee myös tiivistä yhteistyötä suomalaisen kielikoulun kanssa, joka puolestaan saa tukea Suomi-Seuralta. Sen oppilaat käyvät pääasiassa virolaista koulua, mutta käyvät kielikoulussa ylläpitämässä suomen kielen taitoaan.
– Suomalaisella kielikoululla on omat opettajat, mutta opetus tapahtuu kaksi kertaa viikossa meidän tiloissamme.
Tallinnan suomalainen koulu on yksi konkreettisimmista esimerkeistä Viron ja Suomen välisen kieli- ja kulttuurisillan toteutumisesta. Koulu yhdistää sujuvasti kahden maan kielen, kulttuurin ja koulutuksen ja kasvattaa sujuvasti kahden kotimaan välillä sukkuloivia lapsia ja nuoria.
– On hienoa, että pystymme sujuvasti yhdistämään kaksi hienoa maata ja kulttuuria ja kasvattamaan nuoria, jotka hallitsevat sujuvasti ne molemmat, Kemppainen toteaa.
Tämä juttu on julkaistu aiemmin Tallinna24-sivustolla.