Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puna-armeijan laatat saavat nyt kyytiä Virossa – Tallinnan tunnettu muistomerkki puhdistetaan neuvostoajan symboleista

Piritan rantatien varressa Tallinnassa sijaitsevan Maarjamäen muistomerkin ympäristössä on aloitettu kaikkien Puna-armeijaan viittaavien symbolien ja kylttien poistaminen.

Viron hallituksen muistomerkkityöryhmä antoi jo aiemmin suosituksen siitä, että kaikki Puna-armeijan tunnukset poistetaan Virossa julkisilta paikoilta.

Maarjamäen muistomerkkikompleksin läheisyyteen, Viron valtion omistamille maa-alueille on haudattu vuosikymmenten aikana eri sotien uhreja, mutta muihin hautoihin liittyvät kyltit ja esineet jäävät paikoilleen.

Viron kulttuuriministeri Piret Hartman totesi, että Puna-armeijan laattojen poistaminen muistomerkiltä on oikea askel. Hartman ei kuitenkaan kannata koko muistomerkin purkamista.

– Olen asiantuntijoiden kanssa samaa mieltä siitä, että Maarjamäen muistomerkki on tärkeä arkkitehtoninen kohden, Hartman totesi haastattelussa.

Viron hallitus ei tällä hetkellä ole yksimielinen siitä, mitä Maarjamäen muistomerkille tapahtuu.

– Aino asia, josta on sovittu, on, että muistomerkin ympärillä oleva maa kansallistetaan. Oma näkemykseni on, että muistomerkki voitaisiin sijoittaa historialliseen museoon. Se voisi olla yksi näyttelyesineistä, jossa on selkeä kuvaus kontekstista, jossa se sijaitsee. Tällä hetkellä asiasta ei ole tehty päätöstä, ei myöskään päätöstä muistomerkin purkamisesta, Hartman sanoi.