Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Soini miettii tosissaan paluuta politiikkaan – asetti tämän takarajan päätökselleen

Timo Soini miettii paluuta valtakunnan politiikkaan. Vaihtoehtona on pyrkiä eduskuntaan joko keskustan tai kristillisdemokraattien listalta kevään 2023 vaaleissa.

– Vaikea tätä on pähkäillä, mutta tauti on vakava. Kyllä vanha sirkushevonen haistaa sahanpurun, Soini sanoi Länsiväylälle torstaina.

– Maasto pitää ensin tutkia ja tulla siihen tulokseen, että saa ääniä. Olisi iso hyppäys palata politiikkaan ja on mietittävä, onko minulla enää mitään annettavaa, viime vaaleissa eduskunnan jättänyt Soini sanoo.

Värikkääseen tapaansa Soini ruoti politiikan tilaa ja etenkin keskustan kannatusalhoa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa (27.10.). Hän täräyttää lehdessä muun muassa, että "keskusta häpeää juuriaan ja on siksi vaikeuksissa".

Keskusta on mennyt Soinin mielestä kivikkoon erityisesti siinä, että se kuvittelee olevansa liberaali puolue.

– Keskustan ongelma on se, että se on ollut väärässä hallituksessa ja tehnyt väärää politiikkaa, Soini sanoo Länsiväylälle.

– Syväkepulaiset ja perussuomalaiset eivät ole arvoliberaaleja. Ne löytyvät vihreistä ja vasemmistoliitosta ja talousliberaalit kokoomuksesta, Soini jatkaa.

Soini loikkasi perustamastaan perussuomalaisista kesällä 2017 Uusi vaihtoehto -ryhmään, joka vaihtoi sittemmin nimensä Sinisiksi.

Siniset-puolue tunnetaan nykyisin Korjausliikkeenä.

Jos Soini palaisi politiikkaan keskustan riveissä, hän haluaisi mutta puolueen suuntaa. Jos vaihtoehto olisi kristilliset, hänen pitäisi pystyä kasvattamaan puolueen painoarvoa.

– Kristillisdemokraatit on pieni puolue ja joskus näyttää siltä, että he ovat tyytyväisiä siihen. Ideologisesti se olisi minulle mahdollinen puolue.

Arvojen hämärtyminen näkyy Soinin mukaan keskustan kannatuksessa.

– Yksi esimerkki on aborttiäänestys. Näin punaista, kun näin miten keskusta toimi. Kristilliset sen sijaan saivat puhtaat paperit.

Keskustan ryhmä hajosi eduskunnassa keskiviikkona olleessa äänestyksessä, kun suurin osa äänesti aiempaa väljemmän aborttilain puolesta.

Soini näkee, ettei hänellä ole asiaa takaisin perussuomalaisiin, eivätkä kaikki kilju riemusta, jos hän tekee paluun politiikkaan.

– Kentällä on perussuomalaisia, jotka hyväksyisivät minut, mutta johto ei hyväksy. En hauku entistä puoluettani, mutta sen sanon, että voisi sitä paremminkin johtaa.

Soini lupaa ennen joulua päättää, onko hän mukana tulevissa eduskuntavaaleissa.

– Kampanjointiin pitää jättää aikaa, mutta puolen vuoden kampanjassa ei ole mitään järkeä, hän muotoilee.

– Voin viisastella täältä sohvalta, mutta onko minusta enää kovaan etulinjan taisteluun, Soini pähkäilee.

– Politiikan huipulla oleminen vaatii pirusti, mutta olen kokenut ja minulla on paineensietokykyä. Niitä tarvitaan politiikassa.

Noin vuosi eduskuntavaalien jälkeen on europarlamenttivaalit eikä Soini sulje niitäkään pois.

– Siellähän tuli oltua. Mutta kuntapolitiikkaan en enää lähde.