Hanasaaren taiteeseen voi tutustua kuka tahansa. Talo on tunnettu myös hyvästä ruuasta.
Ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa Hanasaaressa on merkittävä taidekokoelma, joka on levittäytynyt talon sisä- ja ulkotiloihin.
– Hanasaaren taidekokoelmaan kuuluu noin 300 taideteosta, projektipäällikkö Tiinaliisa Granholm kertoo.
Suurin osa kokoelman teoksista on ostettu 1970-luvulla, jolloin Hanasaari sai Ruotsin valtiolta määrärahan taidehankintoja varten. Kokoelma käsittääkin pääosin 1970-luvulla uransa aloittaneiden ja tuolloin ajankohtaisten suomalaisten ja ruotsalaisten taiteilijoiden teoksia. Taidekokoelman kuratoinnista vastasi taidehistorioitsija Bengt von Bonsdorffin johtama taidekomitea.
Kokoelmaan kuuluu muun muassa Ernst Mether-Borgströmin (1917-1996) teoksia, Lars-Gunnar Nordströmin (1924–2014) grafiikkaa sekä Kauko Räsäsen (1926–2015) veistoksia ja mitalitaidetta. Myös Hanasaaren veistokselliset pääovet ovat Räsäsen suunnittelemat.
– Taidekokoelmaan on liitetty teoksia myöhemminkin, mutta ne ovat yksittäisiä hankintoja esimerkiksi täällä taidenäyttelyn pitäneiltä taiteilijoilta tai lahjoituksena saatuja. Hanasaareen on sijoitettu myös Suomen valtion taideteostoimikunnan teoksia, kuten esimerkiksi taidepuiston Free Fall. Tämä Anna Uddenbergin teos on Ruotsin valtion lahja 100-vuotiaalle Suomelle, Granholm mainitsee.
Maalauksia ja grafiikkaa on sijoitettu sekä Hanasaaren julkisiin tiloihin että hotellihuoneisiin.
Lähes koko kokoelma on aina esillä. Silloin tällöin yksittäinen teos on huollettavana tai lainassa näyttelyssä.
Hanasaaressa järjestetään Hanasaaren salaisuudet -taidekierroksia kokousvieraille ja Art & Wine -kierroksia, joihin kuuluu illallinen ja yöpyminen hotellissa.
– Moni kävijä on ollut yllättynyt ja hämmentynyt siitä, että täällä on niin paljon hienoa taidetta.
– Meillä on kanta-asiakkaita, jotka tulevat tänne taidetapahtumiin ja taiteen vuoksi. Myös jotkut kongressivieraat, jotka eivät ole tienneet taiteesta mitään, tulevat myöhemmin uudelleen.
Taidepuisto on paljon uudempi kuin sisällä oleva teoskokoelma. Taidepuisto on avoinna vuoden jokaisena päivänä kaikkina vuorokaudenaikoina.
Ensimmäiset veistokset ulkona olivat Kaarina Kaikkosen Eteneminen ja ruotsalaisen Elisabet Sageforsin Matalaharju. Molemmat teokset ovat vuodelta 2009.
Taidepuisto alkoi kasvaa vuonna 2017, kun Suomi täytti 100 vuotta. Børre Sæthren valotaideteos on Norjan lahja Suomelle. Jeppe Heinin teos Fragmented Circle on (2018) Suomalais-tanskalaisen kulttuurirahaston lahja Hanasaarelle. Ulkona on myös paikka vaihtuville taideteoksille. Nyt on nähtävillä Nordströmin Dimensionell Konstellation -veistos.
– Veistokset ovat paikkasidonnaisia, juuri tähän paikkaan suunniteltuja. Katsomiskokemus on erilainen eri vuorokaudenaikoina ja eri vuodenaikoina, Tiinaliisa Granholm huomauttaa.
Hän toivoo, että veistospuistoon saataisiin vielä lisää teoksia, esimerkiksi islantilaisen taiteilijan veistos, koska sellaista ei vielä ole.
Hanasaaren Taidepuisto levittäytyy rakennuksen ja meren välisen polun ympärille. Noin 500 metrin pituinen sorapolku kulkee rakennuksen ympäri, ja taideteosten luo on esteetön pääsy.
Hanasaaren taidepuistossa järjestetään opastettuja kierroksia. Syksyn viimeinen kierros on perjantaina 25. marraskuuta kello 17. Maksulliselle kierrokselle pitää ilmoittautua ennakkoon Hanasaaren nettisivuilla.
Taiteeseen voi tutustua vaikkapa joulun aikaan, kun jouluinen herkkupöytä on katettuna 12.–22.12.