Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronalääke ei juurikaan edistä sairaalapotilaiden toipumista – "15 prosenttia oli puolikuntoisia tai huonommassa kunnossa vuoden jälkeen"

Joka kuudes koronapotilas on toipunut huonosti vuoden kuluttua sairaalahoidoista.

Juuri julkaistu tutkimus on ensimmäinen koronaan liittyvä satunnaistettu lääketutkimus, jossa potilaiden tilaa on seurattu vuoden ajan.

Remdesiviirilääkityksellä ei pystytty osoittamaan pitkäaikaista vaikutusta koronapotilaiden toipumiseen, elämänlaatuun tai long covid -oireisiin.

Vuoden kuluttua sairaalahoidosta remdesiviirihoitoa saaneista 85 prosenttia ilmoitti toipuneensa koronataudista, kun verrokkiryhmässä heidän osuutensa oli 86 prosenttia.

– Remdesiviirillä ei näyttänyt olevan suurta vaikutusta pitkäaikaisoireisiin, ja noin 15 prosenttia potilaista oli vielä vuoden päästä sairaalahoidosta puolikuntoisia tai sitäkin huonommassa kunnossa, sanoo Solidarity-tutkimusta Suomessa johtava urologian professori ja erikoislääkäri Kari Tikkinen Husin tiedotteessa.

Seurantatutkimuksessa potilailta tiedusteltiin, mitä mahdollisia pitkittyneen koronan oireita he kokivat. Vuoden kuluttua sairaalahoidosta 26 prosenttia potilaista vastasi olevansa uupunut, 22 prosentilla oli nivelsärkyä, 19 prosentilla muistamisen vaikeuksia ja 18 prosentilla keskittymisongelmia.

Aiemmin tutkimuksessa on osoitettu, että remdesiviiri sairaalahoidossa varhain aloitettuna vähentää kuolleisuutta koronatautiin. Lääkkeestä ei ilmennyt tutkimuksen aikana haittavaikutuksia.

Remdesiviiritutkimuksessa oli mukana 13 suomalaista sairaalaa.