Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitäisikö sosiaalietuudet maksaa kaksi kertaa kuussa? – Uusin tutkimus: Tästä syystä se kannattaisi

Sosiaalietuuksien maksupäivillä on merkittävä vaikutus tuensaajien rahankäyttöön. Kahdesti kuussa maksettava etuus johtaa tasaisempaan kulutukseen.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tuoreen tutkimuksen perusteella käy ilmi, että kerran kuussa maksettava etuus johti merkittäviin kulutuspiikkeihin ja vähentää säästämistä. VATT kertoo ilmiöstä tiedotteessaan.

Maksupäivän jälkeen kuluttaminen pelkästään välittömiin, heti kulutettaviin hyödykkeisiin nousi hetkeksi jopa noin 24 prosenttia.

Etuuksien maksaminen useammassa erässä kuukauden sisään johtaa tasaisempaan kulutukseen ja ehkäisee kulutuspiikkejä, sanoo VATT:n johtava tutkija Tuomas Matikka.

– Kulutuspiikit eivät selity sillä, että ostettaisiin vain kestotavaraa, tai vyötä kiristettäisiin merkittävästi loppukuusta. Päinvastoin kerran kuussa maksettava etuus johti 4,3 prosenttia korkeampaan kokonaiskulutukseen, Matikka kertoo.

Tutkimuksen mukaan säästäminen vähenee, jos etuus maksetaan vain kerran kuussa. Tutkimuksessa säästöaste laski noin 3-5 prosenttia, kun sitä verrattiin kahdesti kuussa tukea saaviin ihmisiin.

Lisäksi tutkimuksessa saatiin näyttöä siitä, että kulutusluottojen osuus oli keskimäärin suurempi tässä ryhmässä. Kulutuspiikkejä siis rahoitettiin joko lainaamalla enemmän tai säästämällä verrokkiryhmää vähemmän.

OIKAISU kello 8.25: Otsikossa aiemmin mainittu palkka korjattu sosiaalietuuksiksi.