Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuden sote-alueen asiakaspalvelumaksuista kova poliittinen vääntö – vanhusten kotihoidon hinnoissa rajut nousupaineet

Jos asiakasmaksuja ei nosteta eikä valtiolta saada lisärahaa, joudutaan leikkaamaan palveluja.

Länsi-Uudenmaalla perittävistä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista alkaa poliittinen vääntö tällä viikolla, kun puolueet alkavat neuvotella uuden hyvinvointialueen yli 1,7 miljardin budjetista.

Kiista maksujen korottamisesta leimahti jo viikonvaihteessa. Väittelyn harjalla ovat ikäihmisten kotihoidon maksut, jotka uhkaavat Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa nousta joillakin asiakkailla jopa satoja euroja kuukaudessa (Länsiväylä 29.10.).

Länsi-Uudellamaalla on kunnissa erisuuruisia sote-maksuja, jotka on yhtenäistettävä. Suurin ero on kotihoidon maksuissa, jotka on harmonisoitava halvimman tai kalleimman mukaan tai niiden väliltä.

Ensimmäisinä esityksiin puuttuivat Sdp:n Maria Guzenina ja Joona Räsänen, jotka syyttävät korotuksista kokoomusta.

– Kotihoidon asiakasmaksujen alueellinen yhdenmukaistaminen ei saa olla keino nostaa ikääntyneiltä perittäviä maksuja. Maksuja pitää pikemminkin kohtuullistaa niiltä, joilla ne ovat selkeästi liian korkeita maksukykyyn nähden, sanoo aluevaltuuston varapuheenjohtaja Maria Guzenina.

Jos maksuesityksiä muutetaan, neuvotteluissa täytyy sitten katsoa, mistä otetaan pois.

Mia Laiho (kok.)

Aluehallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Joona Räsänen ei niele kokoomuksen väitteitä siitä, että maksuja olisi pakko korottaa Länsi-Uudenmaan alueen tiukan talouden vuoksi.

– Esitetyt vanhustenhoidon maksujen korotukset toisivat lisätuloja noin 2 miljoonaa euroa ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaisivat ikääntyneen siirtymisen palveluasumiseen kotona asumisen sijaan. Nämä ovat monin verroin kalliimpia seurauksia kuin maksujen tuomat lisätulot, sanoo Räsänen.

Aluehallituksen puheenjohtaja Mia Laiho (kok.) huomauttaa, että esitykset asiakasmaksuista sisältyvät hyvinvointialueen ensi vuoden budjettiin, jolle aluehallitus on hyväksynyt jo kehykset.

Budjettiesitys on laadittu ja se esiteltiin aluehallitukselle maanantaina. Esitystä ei ole vielä julkistettu. Aluehallitus linjasi kolme viikkoa sitten, että maksuissa käytetään pääosin enimmäismääriä, jotka laki sallii.

– Jos maksuesityksiä muutetaan, neuvotteluissa täytyy sitten katsoa, mistä otetaan pois, sanoo Laiho.

Hyvinvointialueen budjettineuvottelut alkavat tällä viikolla. Niihin on varattu pari viikkoa aikaa, ja niitä vetää suurimman puolueen valtuustoryhmän puheenjohtaja Mervi Katainen (kok.).

Talousarviosta päätetään aluevaltuustossa 13.12.

Hyvinvointialueiden rahoitus tulee suoraan valtiolta ja asiakkailta perittävistä maksuista. Länsi-Uudellamaalla odotetaan valtiorahoitukseen tähän saakka luvattua merkittävää parannusta. Muuten palveluita joudutaan karsimaan.

Hyvinvointialueet vastaavat lukuisista sosiaali- ja terveyspalveluista, ja maksujen kirjo on mittava. Eroja on muun muassa omaishoidon tuissa.

Terveydenhuollon puolella on käytössä maksukatto. Kun kalenterivuodessa on kertynyt esimerkiksi sairaalamaksuja 692 euroa, palvelut ovat pääosin maksuttomia.