Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon kauppakeskuksissa yllättävä ilmiö talouskurimuksen keskellä – ”Ihmiset kaipaavat pääsyä humputtelemaan"

Talouden hidastuminen ei ainakaan vielä näy Espoon ostosparatiiseissa.

– Olen kuluttanut koko ajan normaaliin tapaan. Ennen (korona-aikaan) tilasin netistä, sanoo kahden lapsensa kanssa kauppakeskus Isossa Omenassa vaateostoksilla pyörivä Anni. Halu elämästä nauttimiseen toi hänet takaisin ihmisten ilmoille ja kauppakeskuksiin.

– Tänne on parempi tulla kuin Helsinkiin. Täällä on rauhallisempaa olla ostoksilla lasten kanssa, helsinkiläisäiti sanoo.

Annin tavoin käytöstään muuttaneita on muitakin, sillä Suomen Kauppakeskusyhdistyksen mukaan kauppakeskusten kokonaismyynti palasi huhti–kesäkuussa pandemiaa edeltäneelle tasolle ja hiukan ylikin. Ripeintä kasvu on ollut pääkaupunkiseudun ja kaupunkikeskustojen kauppakeskuksissa.

Kävijämäärät kasvoivat pääkaupunkiseudulla vuoden toisella neljänneksellä lähes 30 prosenttia. Myynnin kasvu oli 11,5 prosenttia.

Kauppakeskukset ovat porskuttaneet, vaikka Ukrainan sota on kasannut pilviä talouden ylle ja laittanut inflaation laukkaamaan.

Tilastokeskuksen tuore luottamusindikaattori kertoo, että kuluttajien odotus Suomen taloudesta on synkin koskaan sitten vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian.

Luottamusindikaattori kertoo kuitenkin kuluttajien pitävän omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä.

Jos tulee mieleen ostettavaa, se käydään hankkimassa.

Heikki Vitie

– Tilanne on Isossa Omenassa edelleen ja ainakin toistaiseksi oikein hyvä. Taloudellinen tilanne ja kustannusten nousu toki huolettavat kaikkia toimijoita, mutta vielä se ei ole näkynyt meillä kulutuksen tai kävijämäärän osalta, kertoo keskuspäällikkö Mika Mustasilta Cityconilta.

Mustasillan mukaan Isossa Omenassa lähdetään loppuvuoteen toiveikkaissa tunnelmissa. Joulukaupasta odotetaan vähintään viime vuoden tasoista.

Citycon tiedotti syyskuun lopussa, että kuluva vuosi on ollut kauppakeskus Isolle Omenalle vahvaa kasvun aikaa ja vuokralaismyynti on kasvanut jopa verrattuna pandemiaa edeltäneeseen ennätysvuoteen.

Myös Muoti- ja urheilukappa ry:n tilastot kertovat kivijalkakaupan ottaneen alkuvuonna menetettyä markkinaosuutta verkkokaupalta. Yhdistyksen mukaan suomalaisten heikkenevä ostovoima ei ole näkynyt vaate- ja kenkäkaupoissa. Muotikaupan arvo on kuitenkin edelleen 6,7 prosenttia koronapandemiaa edeltävän tason alapuolella, kun urheilukauppa on 9 prosenttia pandemia edeltävää aikaa ylempänä, yhdistys avaa tiedotteessa.

Kauppakeskuksissa sijaitsevien kahviloiden ja ravintoloiden myynnit ovat niin ikään kasvaneet tänä vuonna ripeästi.

Ison Omenan Deliberin tiskille jonottava nuottaniemeläinen Heikki Vitie, 70, kertoo lounastavansa vaimonsa kanssa arkisin usein kauppakeskuksessa.

Vitie kertoo, että maailmantilanne ja synkät uutiset vaikuttavat omaan tunnelmaan, muttei kulutuskäyttäytymiseen.

– Jos tulee mieleen ostettavaa, se käydään hankkimassa, hän sanoo.

Vitie kertoo huomanneensa ihmisten palanneen viime aikoina sankoin joukoin kauppakeskukseen.

– Kyllä ihmisiä on nyt paljon enemmän liikkeellä kuin aiemmin. Asiakkaat ovat palanneet, Vitie sanoo.

Annina Puputti käväisi ostamassa ruokatunnilla tuliaisia mökkireissulle Isossa Omenassa. Puputti on helsinkiläinen, mutta työpaikka sijaitsee kauppakeskuksessa. Puputti kertoo muuttaneensa kulutustaan yhä enemmän tavaroista elämyksiin, kuten leffoihin ja ravintoloihin.

– Ihmiset kaipaavat toistensa näkemistä ja pääsyä humputtelemaan ja huvittelemaan, Puputti sanoo.

– Sitä osaa arvostaa, että pääsee jälleen liikkumaan.

Puputti kertoo kuitenkin harkitsevansa uuden ostamista entistä tarkemmin.

– Ehkä takaraivossa on epävarma fiilis ja tulevaan varautuminen eikä samaan tapaan tule lähdettyä vaateostoksille.