Viime vuoden Uuden Musiikin Kilpailussa suuren yleisön tietoisuuteen Thank God I'm an Atheist -balladillaan noussut espoolainen Olivera, 28, julkaisee debyyttialbuminsa.
Paradox-albumi sisältää 8 kappaletta, joissa kansainvälinen soundi ja Oliveran oma persoonallinen ääni ja tyyli yhdistyvät kiinnostavalla tavalla.
Olivera naurahtaa, että haastatteluissa hän päätyy aina puhumaan espoolaisuudesta. Hän kokee olevansa niin espoolainen kuin vain olla voi.
– Olen syntynyt Jorvissa ja asunut täällä lukuun ottamatta muutamaa ulkomailla asuttua vuotta. Kun palasin, asetuin Nöykkiöön. Tämä on hyvä paikka lapsiperheelle, 1,5-vuotiaan tytön äiti sanoo.
– Mielestäni elämäntehtäväni on tuoda esiin se, että espoolainen on urbaani, nuori ja cool. Eivät kaikki espoolaiset ole autoilevia liikemiehiä, joilla on rapattu valkoinen omakotitalo ja tuija-aita sen ympärillä.
Olivera on julkaissut musiikkiaan vuodesta 2015. Samalla kun hän on tehnyt soolouraa, hän on kirjoittanut biisejä elektronisen tanssimusiikin puolelle.
– Olen tehnyt musiikkia määrätietoisesti ja omaehtoisesti. Parodox-albumi on myös omakustanne.
Uransa alussa Olivera paiski musiikin tekemisen rinnalla monenlaisia hommia, mutta 2017 lähtien hän on pystynyt olemaan täyspäiväinen muusikko.
Thank God I’m an Atheist -kappale ei yltänyt UMK:sta Euroviisuihin, mutta julkisuutta se toi.
Nyt tiedän, miltä musiikkini pitää kuulostaa.
– UMK näytti minulle, että televisiota katsellaan ja se tavoittaa massoja. Kappale tuntui erityiseltä ja se on vaikuttanut positiivisesti vähän kaikkeen.
Paradox-albuminsa kappaleita Olivera alkoi kirjoittaa korona-aikana.
– Keikat loppuivat. Olin juuri hankkinut pianon, joten istuin vain pianon ääressä ja aloin tehdä.
– UMK-kappale oli ensimmäinen, jonka kirjoitin levylle.
Olivera naurahtaa ajatelleensa, että ensimmäinen albumi pitää tehdä 19-vuotiaana. Sen jälkeen olisi liian myöhäistä.
– Nyt tiedän, miltä musiikkini pitää kuulostaa. Tunnen, että nyt 28-vuotiaana on oikea aika julkaista debyyttialbumi. Olen löytänyt oman ääneni ja myös oikeat tyypit, joiden kanssa teen musiikkia.
Levyn nimikappale Paradox kiteyttää ne teemat, joita Olivera albumillaan pohdiskelee.
Se on tehty kansainvälisiä markkinoita ajatellen. Olivera määrittelee biisin olevan popin ja indien kultaisessa leikkauspisteessä.
– Suomalaiset rakastavat suomenkielistä musiikkia, mutta se rosteri on tukossa. Markkinoita ei riitä kaikille, Olivera perustelee.
Internet on globaali väline, ja kuuntelijat voivat olla missä päin maailmaa tahansa.
– Vain murto-osa Spotify-kuuntelijoistani on Suomesta.
– Spotify on itsenäisesti musiikkia julkaisevalla artistille tärkeä väline. Minulle se on tulonlähteenä ykkönen, koska välissä ei ole levy-yhtiötä. Itsenäisenä artistina jatkaminen tuntuu luontevimmalta vaihtoehdolta.
Paradox julkaistiin viime perjantaina. Tuottajana hääri kansainvälisessä nousukiidossa oleva Lenno Linjama.
Kahden vuoden aikana albumille karsiutui lopulta kahdeksan Oliveralle merkityksellistä kappaletta. Nimikkobiisi on letkeä popkappale, ja teksti on suorasanainen kuvaus aikamme ristiriitaisuuksista.
Lennon ja Oliveran lisäksi kappaleita on ollut tekemässä muun muassa Sannia ja Vesalaa tuottanut, Ruusut-yhtyeestä tunnettu Alpo Nummelin sekä PMMP:n hittien tuottaja Jori Sjöroos.
Albumilta on tähän mennessä julkaistu neljä singleä, jotka ovat keränneet eri palveluissa yli 2,7 miljoonaa kuuntelua.
Laulajan ääntä on kuultu myös maailman suurimpiin DJ-tuottajiin lukeutuvan Tiëston kappaleella Affliction.