Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaksi rakennusta sai Espoossa Joutsenmerkin – nämä ominaisuudet ratkaisevat ympäristömerkin saannin

Espoon Asuntojen ja Asuntosäätiön Karakallioon rakennuttamat ARA-rahoitteiset vuokra- ja asumisoikeusasunnot ovat saaneet tiukkoja ympäristövaatimuksia edellyttävän Joutsenmerkin.

– Tämä on meidän ensimmäinen Joutsenmerkki-kohteemme ja merkkipaalu matkalla siihen suuntaan, että rakennukset ja niiden ylläpitäminen kuormittaisivat vähän vähemmän ympäristöä, sanoo Espoon Asuntojen toimitusjohtaja Jaakko Kammonen.

Talojen paikalla on aiemmin ollut autopaikoitus. Lisäksi Espoon kaupungilta on lunastettu pieni lisäalue.

Karakallion 7-kerroksinen pistetalo on Suomen ensimmäinen asumisoikeuskohde, jolle on myönnetty Joutsenmerkki.

– Se on erinomainen esimerkki tavoitteestamme tarjota ekologista, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista, Asuntosäätiön rakennuttamisjohtaja Tuukka Keravuori iloitsee tiedotteessa.

Joutsenmerkin saaminen edellyttää, että kiinteistö kuuluu A-energialuokkaan. Rakennusmateriaalien ja kemiallisten tuotteiden pitää täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset.

Hyvä sisäilma, huoneisiin tulevan valon määrä, ikkunoiden pinta-ala ja rakentamisen varmennettu laatu kuuluvat kriteereihin.

Joutsenmerkin myöntää Ympäristömerkintä Suomi Oy.

– Karakalliossa esimerkiksi puutavarahankinnoissa on painotettu kestävää metsänhoitoa, Ympäristömerkinnän toimitusjohtaja Riikka Holopainen selventää Asuntosäätiön tiedotteessa.

Työmaan urakoitsijan NCC:n nimeämät henkilöt seurasivat rakennusaikaisten jätteiden lajittelua ja rakennusmateriaalien käyttöä.

– Ettei paperissa lue yhtä ja todellisuudessa asenneta jotain toista, Kammonen kuvailee.

Joutsenmerkki tuo lisäkustannuksia jo suunnitteluvaiheessa, mutta Kammonen ajattelee, että siitä on hyötyä, kun käydään rakennuksen energiakulutus ja monet ratkaisut perin pohjin läpi.

– Rakennukset rakennetaan moniksi vuosikymmeniksi. Tämän rakennuksen perustuksilla ja betonirungolla on sadan vuoden elinkaari.

Katettu pyöräpaikka, pyöräverstas ja viljelylaatikot pihalla ovat myös tuoneet lisäpisteitä Joutsenmerkki-hakemuksessa.

Joutsenmerkin lisäksi taloissa on maalämpö ja aurinkopaneeleita, jotka kattavat talon yleisten tilojen kuluttaman sähköntarpeen kuten valaistuksen, ilmanvaihdon ja maalämpöpumppujen toiminnan.

Asukkaat pääsevät muuttamaan taloihin näillä viikoilla.