Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Whatsappin "Auervaara" vei Henryn äidiltä kaikki säästöt ja ylikin

Espoolaisen Henry Johanssonin äiti on yksi lukuisista suomalaisista, jotka ovat joutuneet internetissä saalistavien rakkaushuijareiden uhriksi.

Johansson kertoo Ylen uutisille, että huijarin onnistui viedä Lahdessa asuvan iäkkään äidin kaikki säästöt. Lisäksi äiti oli nostanut velkarahaa, jonka hän oli lähettänyt huijarille.

Johansson kertoo Ylelle, että hänen epäilyksensä heräsivät viime keväänä, kun äiti kertoi uudesta tuttavuudestaan, johon hän oli ollut yhteydessä Whatsappilla.

Mies oli kuulemma armeijan palveluksessa ja toimi ulkomailla salaisella työkomennuksella. Äiti ei ollut koskaan tavannut miestä, eikä edes puhunut tämän kanssa puhelimessa.

Johansson näki heti, että Whatsapp-viestit olivat kömpelöä suomea ja kielsi äitiä lähettämästä rahaa. Muutaman kuukauden kuluttua kuitenkin paljastui, että äiti oli menettänyt huijarille kaiken. Äiti on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Ylen uutiset kertoo, että tämän vuoden tammi–kesäkuussa suomalaiset ovat menettäneet huijareille ainakin 10,8 miljoonaa euroa.

Niin sanottuihin dokumentti- ja rakkaushuijauksiin tästä on päätynyt 3,8 miljoonaa.

Huijareita voi pitää digiajan "Auervaaroina". Yleensä huijari saa uhrinsa ihastumaan itseensä, uskomaan mitä kummallisimpiin tarinoihin ja lähettämään lopulta rahaa johonkin keksittyyn ongelmaan.

Auervaara nimitys tulee Ruben Oskar Auervaarasta (1906–1964), joka tuli kuuluisaksi petkuttamalla rahaa lehti-ilmoitusten kautta tapaamiltaan naisilta.