Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaiset nuoret kumoavat yleisen harhaluulon treenimatkoista – "Voi olla jopa yksi päivän hauskimmista hetkistä"

Vanha luulo siitä, että vain autokyyti kelpaisi nuorille, on väärä. Moni taittaa treenimatkat pyörällä tai julkisilla.

Harrastuksiin kulkeminen ja kuljettaminen saattaa olla varsinkin Espoon ympäristössä aikaa vievää. Treenipaikat ovat harvoin aivan kodin vieressä, ja hallit sijaitsevat ympäri kaupunkia.

Kun lapset ovat pieniä, mennään harjoituksiin yleensä vanhempien kyydissä. Lasten kasvaessa aikuisten kuljetustaakka hellittää.

Länsiväylä kävi selvittämässä, miten Suomen Olympiakomitean statuksen saanut Leppävaaran yläkoulun Urhea-linjan oppilaat kulkevat iltaisin harrastuksiinsa.

Leppävaaran yläkoulussa aloittaa joka vuosi kaksi urheiluluokkaa. Urheiluluokan oppilaat osallistuvat koulupäivän aikana kaikille yhteiseen koululiikuntaan. Heillä on yleis- ja taitoharjoittelua sekä lajivalmennusta. Iltaisin nuoret käyvät vielä oman lajinsa treeneissä.

Haastateltavina olivat yhdeksänluokkalaiset Ilmo Toivonen ja Ville Mäkelä sekä kahdeksanluokkalaiset Sanni Mäkelä ja Lauri Csere.

Espoon Lintuvaarassa asuva Ville Mäkelä, 15, harrastaa jalkapalloa FC Espoossa. Hänellä on tällä hetkellä neljät harjoitukset viikossa. Kolme pallollista harjoitusta pidetään Säterin urheilukentällä ja yhdet fysiikkatreenit joukkueen omalla kuntosalilla Kerassa.

Talvella käytän enemmän junaa ja bussia.

Ville kertoo pääsääntöisesti pyöräilevänsä harjoituksiin.

– Harjoitusmatkan pituus Säteriin on noin 2,5 kilometriä. Keraan matka on noin kolme kilometriä pidempi. Pyörämatka kestää Säteriin vajaat kymmenen minuuttia ja Keraan noin 15 minuuttia.

Talvikaudella FC Espoo harjoittelee Laaksolahden lämmitetyllä ulkokentällä tai sen vieressä olevassa Laaksolahden jalkapallohallissa.

Laaksolahteenkin Ville pystyy kulkemaan pyörällä. Noin viiden kilometrin pyörämatka vie aikaa noin 15–20 minuuttia. Aina ei ole kuitenkaan mahdollista mennä pyörällä harjoituksiin.

– Talvella, jos sataa paljon lunta, on vähän vaikeaa mennä pyörällä. Siksi menen myös joskus myös bussilla treeneihin.

Kuuden kilometrin bussimatka Laaksolahteen kestää noin 20 minuuttia.

Minihuuhkajissakin debytoinut, Espoon Laaksolahdessa asuva Ilmo Toivonen, 15, harrastaa jalkapalloa Helsingin Jalkapalloklubissa. HJK:lla ovat harjoitukset neljä kertaa viikossa Töölössä.

Ilmo kulkee noin 14 kilometrin pituisen matkan pyörällä ja junalla. Matka kestää noin 45 minuuttia. Myös Ilmolla vuodenajat vaikuttavat kulkuväline valintoihin.

– Kesällä pystyn menemään koko matkan pyörällä treeneihin ja talvella käytän taas enemmän junaa ja bussia.

Pian 14 vuotta täyttävä leppävaaralainen Lauri Cseren on kilpauimari. Hän harjoittelee uintia espoolaisessa uimaseurassa, Cetuksessa. Laurin uintiharjoitukset ovat Espoonlahden ja Matinkylän uimahallissa.

Lauri saa harjoituksiin aina autokyydin vanhemmiltaan. Matkaa Espoonlahteen on noin 13 kilometriä ja Matinkylään noin kahdeksan kilometriä. Autolla halleille pääsee noin 15–20 minuutissa.

Kahta lajia eli ringetteä ja jalkapalloa harrastava Sanni Mäkelä, 14, asuu Laajalahdessa. Sanni pelaa ringetteä Kiekko-Espoossa ja jalkapalloa Haukilahden Pallossa. Sannin ringetteharjoitukset ovat Leppävaarassa ja jalkapallotreenit Matinkylässä. Matka harjoituksiin on noin viisi kilometriä, ja se kestää noin 10–15 minuuttia. Sanni pääsee myös treeneihin autokyydillä.

Jutun kirjoittaja on Länsiväylän toimituksessa tutustumassa työelämään.