Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomas yllätti 8 kuparivarasta itse teossa – Capu-koira pisti pakoon yrittäneen polvistumaan

Kova haukku tehosi – ”Koira toimi niin kuin se oli toiminut koulutuksessakin”.

Viime kesänä Tuomas Veander oli aamuviideltä lenkillä nuoren saksanpaimenkoira Capun kanssa, kun lähistöltä alkoi kuulua rälläkän ääntä.

– Puiden takaa paljastui joukko miehiä, jotka leikkasivat radan vieressä vaihtolavalle varastoituja kuparikaapeleita ja lastasivat niitä kahteen autoon.

Veander seurasi hetken aikaa tapahtumia ja soitti sitten hätänumeroon 112. Kun paikalle ajoi poliisin partio, varkaat lähtivät karkuun. 

– Neljä juoksi radan yli ja toiset neljä meitä kohti rinta rinnan lepikon takaa.

Kun varkaat olivat riittävän lähellä, Veander käski Capun haukkumaan heidät paikoilleen – ja koira toimi juuri niin kuin se oli toiminut koulutuksessakin.

– Kolme miehistä pysähtyi ja jäi kauemmaksi. Yksi yritti ohi, mutta hänkin pysähtyi, kun varoitin päästäväni koiran irti.

Veander epäilee, ymmärsikö mies, mutta joka tapauksessa sanat tehosivat.

– Mies ei ollut suomalainen, koska hän kysyi huonolla englannilla, josko pääsisi menemään. Lisäksi hän puhui jotakin muuta, itselleni tuntematonta kieltä.

Mies katsoi koiraa ja laskeutui polvilleen.

– Myös kolme muuta, kauempana seissyttä varasta pysyi paikoillaan.

Koska poliisit olivat vielä lepikon takana näkymättömissä, Veander huikkasi heidät paikalle. Neljä varasta pääsi pakoon, mutta Capun ja sen isännän ansiosta toiset neljä saatiin kiinni. Myös poliiseilta tuli paikan päällä kiitosta.

– Tutkinta on saatu päätökseen ja asia edennyt syyttäjälle, päivittää tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Krista Vallila Itä-Uudenmaan poliisista.

Kiinniotto tapahtui Keravan Virrenkulmassa.

Capu on Veanderin ja Nelli Helvolan yhteinen koira.

– Nelli on meistä kahdesta se, joka kouluttaa koiraa tavoitteellisesti. Minä lähinnä höntsäilen sen kanssa, Veander hymyilee.

Suojeluharrastusta Capun kanssa ei koiran terveyssyistä ole enää jatkettu.

–  Meillä koiran koulutus ja ohjaaminen perustuvat positiiviseen ehdollistamiseen sekä naksutinkoulutukseen. Kumpikaan meistä ei hyväksy minkäänlaista väkivaltaista koirakoulutusta, Helvola tähdentää.

Tätä nykyä Capun kanssa harrastetaan rally-tokoa, tottelevaisuuskokeen alokasluokan liikkeitä sekä treenataan käyttäytymiskokeeseen. Myös hakua ja etsintää tehdään paljon.

– Koiran ehdoilla ja hitaasti matalalla palkkauskynnyksellä edeten jo vuoden ikäinen, hitaasti kehittyvän rodun edustaja omaa jo hirmuisesti erilaisia taitoja.

Kuparivarkauden aikaan Capu oli kahdeksan kuukautta, mutta nyt se on täyttänyt jo vuoden.

Tämä juttu on jukaistu aiemmin Keski-Uusimaassa.