Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

10 vuotta sitten Elina Pekonen latasi Facebookiin sairaalakuvia, jotka ravisuttivat koko Suomea – "Ikkunat olivat sisäpuolelta jäässä"

Elina Pekosen kuvat vanhasta lastensairaalasta saivat päättäjiin vauhtia 2012.

Kymmenen vuotta sitten kolmen lapsen äiti Elina Pekonen ja hänen nuorin lapsensa, nykyään 13-vuotias Vesa Lindholm olivat jännittävässä tilanteessa.

– Jo raskausaikana huomattiin, että Vesan toinen munuainen on laajempi kuin toinen. Syntymän jälkeen odoteltiin, josko rakenteellinen vika paranisi itsestään, mutta tilanne vaati lopulta korjausleikkauksen, Pekonen kertoo.

Kun leikkaussalin ovi sulkeutui ja Pekonen jätti kaksivuotiaan yksin nukutettavaksi, hän kuvaa tunnelmiaan järkyttyneiksi.

Vaikka hän tiesi lapsensa olevan Lastenklinikan huippuammattilaisten osaavissa käsissä, paikka oli silti todella vaikea.

– Kun jätin Vesan saliin, en tiennyt yhtään, mitä tulee tapahtumaan. Huoli oli kova, äiti kertoo.

Leikkaus sujui kuitenkin hyvin, jonka jälkeen seurasi seitsemän yön mittainen toipumisjakso Lastenklinikalla. Näiden päivien aikana Pekonen kiinnitti huomiota moniin puutteisiin sairaalan olosuhteissa.

Ovenkarmit olivat kuin koiransyömät.

Elina Pekonen

– Ovenkarmit olivat kuin koiransyömät, ne olivat niin kulahtaneet. Huoneet olivat niin pieniä, että kun ikkunan puolella sijaitseva potilas piti saada ulos, koko huone piti ensin tyhjentää. 14 potilasta kohden oli yksi suihku ja yksi vessa. Vesan sairaalapaidassa oli leima vuodelta 1995, vaikka elettiin vuotta 2012.

Pekonen nukkui patjalla lattialla lapsensa vieressä. Lapsi oli käsistä ja jaloista sidottuna sänkyyn haavahygienian, katetrin ja tippaletkun turvaamiseksi.

Eräänä maaliskuisena aamuna osastolla Pekonen heräsi viluisena ja huomasi, että ikkunat olivat sisäpuolelta jäässä. Huoli lapsesta yhdistettynä vallitseviin olosuhteisiin tuntui kurjuuden maksimoinnilta.

Pekonen kysyi hoitajilta luvan ottaa kuvia osastolta ja julkaista niitä omassa Facebookissaan.

– Laitoin kuvat julki ensin vain omille ystävilleni, mutta ne lähtivät leviämään ympäri Suomea Lappiin saakka. Kohta minua pyydettiin radio-ohjelmaan haastateltavaksi aiheesta. Kansanedustajia oli minuun yhteydessä aiheen tiimoilta.

Pekonen ei olisi voinut julkaista kuviaan sopivampaan aikaan, sillä vain noin kuukautta myöhemmin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti Uuden lastensairaalan suunnittelun jatkamisesta kahden muun sairaalarakennuksen ohella.

Uusi Lastensairaala avasi ovensa syyskuussa 2018. Epävirallisia reittejä pitkin Pekonen on saanut kuulla, että hänen julkaisemien kuvien aiheuttaman kohun jälkeen aiepäätöstä Uudesta lastensairaalasta ei voitu enää siirtää eteenpäin.

Nykyään Vesa Lindholm on reipas 13-vuotias, joka opiskelee seitsemännellä luokalla ja harrastaa sählyä. Järvenpääläinen perhe kävi hiljattain Vesan kymmenenvuotistarkastuksessa Uudessa lastensairaalassa.

– Elän aivan normaalia elämää, eikä aikaisemmat tapahtumat vaikuta enää mitenkään. Olemme käyneet muutamia kertoja tutkimuksissa ja kontrolleissa Uudessa lastensairaalassa. En muista kymmenen vuoden takaisesta sairaalajaksosta mitään, mutta nyt kaikki näyttää todella hienolta. Lapset saavat esimerkiksi kirjautumisen yhteydessä valita, mikä eläinhahmo he haluavat olla sairaalakokemuksensa ajan, poika kertoo.

Äiti kuvaa eroa uuden ja vanhan sairaalan välistä eroa kuin yöksi ja päiväksi. Hän on pistänyt merkille, että nykyään lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa moniin asioihin, kuten he voivat säädellä valojen kirkkautta omassa huoneessaan ja tilata ruoan tablettitietokoneella.

– On tuntunut hyvältä vaikuttaa ja viedä tätä tärkeää asiaa eteenpäin. Minulta puuttuu itsesuojeluvaisto siinä mielessä, että jos minulla on jotakin asiaa, sen myös sanon.