Suomessa asuu noin 288 000 ruotsinkielistä. Määrä on vuosien varrella laskenut tasaisesti mutta varmasti, sillä vielä 30 vuotta heitä oli noin 297 000 henkeä.
Yksinomaan ruotsia osaavat eivät välttämättä koe oloaan Suomessa mukavaksi.
– Maassamme on selvästi kasvava määrä esimerkiksi niitä ruotsinkielisiä nuoria, jotka eivät näe jatkomahdollisuuksiaan käyttää ruotsin kieltä riittävinä, vaan he muuttavat mieluummin Ruotsiin, kertoo Folktingetin pääsihteeri Christina Gestrin.
Gestrinin mukaan tilanne on muuttunut tällä vuosituhannella merkittävästi.
– Tämä ilmiö on näkynyt selvästi jo viimeiset viisitoista vuotta. Vielä 2000-luvun alussa muuttoliike tästä syystä ei ollut lainkaan tällä tasolla, Gestrin kertoo.
Hän itse on lähtöisin täysin ruotsinkielisestä perheestä, ja hän on oppinut suomen kielen vasta aikuisiällään.
Ruotsin kieli tuottaa Gestrinin mukaan vaikeuksia erityisesti muun muassa suurten kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollolle.
– Suomessa ei esimerkiksi ole tällä hetkellä mielenterveyspalveluissa ainuttakaan ympärivuorokautista akuuttiosastoa, joka palvelisi ruotsinkielisiä nuoria. Tämä on huolestuttavaa, etenkin kun tilanne on jatkunut jo vuosien ajan, Gestrin sanoo.
Hänen mukaansa varsinkin sosiaali- ja terveydenhuollossa kielivaje on näkynyt selkeästi.
– Ei voi olla oikein, että ruotsinkielisille asiakkaille ei ole käytettävissä palveluita heidän äidinkielellään, vaikka jo perustuslaki edellyttää, että niitä on oltava tarjolla tasa-arvoisesti. Ei tämä ole mikään muu kuin järjestelykysymys.
Gestrin näkee, että nykyinen tilanne voi olla uhka jopa potilasterveydelle.
– Usein on niin, että ruotsinkielinen potilas ei kykene varaamaan aikaa tai keskustelemaan ongelmistaan vastaanotolla ruotsiksi. Ja jos tähän vielä lisätään se, että vaikkapa hoito-ohjeita ei löydy ruotsiksi, on siinä ongelmaa kerrakseen, Gestrin kertoo.
Hänen mukaansa tilanne voi pahimmillaan johtaa siihen, että potilasturvallisuus heikkenee dramaattisesti.
– Kyse voi olla jopa potilasturvallisuudesta. Myös suoranaisia hoitovirheitä voi syntyä kieliongelman vuoksi, Gestrin kertoo.
Sunnuntaina 6. marraskuuta vietetään ruotsalaisuuden päivää.
OIKAISU 7.11. kello 8.15: Korjattu otsikkoa ja jutun alussa olevien ruotsinkielisten määrä koskemaan kaikkia ruotsinkielisiä, myös kaksikielisiä.