Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi teki tehoratsian takseille Espoossa – joka toinen auto sai virhemaksun

Liki joka toisesta taksista paljastui puutteita, kun viranomaiset tekivät yhteisen tehoratsian takseihin Espoossa lauantaina 5. marraskuuta.

Ratsiassa tarkastettiin 41 taksia, joista 17:ssä oli huomautettavaa.

Liikennevirhemaksun sai 19 taksia pääasiassa siksi, että luvanhaltijan nimi tai kuljettajan nimi ei ollut asiakkaan nähtävillä.

Poliisin mukaan taksiautot olivat pääsääntöisesti hyväkuntoisia. Taksinkuljettajan ajolupa löytyi niin ikään kaikilta kuljettajilta, ja myös taksiliikenneluvat olivat voimassa kaikilla.

Ratsiaan osallistui yhdeksän poliisia sekä asiantuntijoita ja tarkastajia Traficomista, Verohallinnosta ja Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

− Taksiliikenteen harjoittamisen perusasiat, kuten liikennelupien ja taksinkuljettajien ajolupien voimassa-olo sekä ajoneuvon rekisteröinti luvanvaraiseen käyttöön, olivat kunnossa kaikilla tarkastetuilla takseilla, mutta vaadittujen tietojen esilläpidossa on vielä selvästi kehittämisen varaa, toteaa Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti tiedotteessa.

Ylikonstaapeli Jan-Erik Huurne Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksesta katsoo, että taksiliikenteen valvonnalle on selkeä tarve.

– Valvontaa aloitettaessa havaittiin joidenkin kuljettajien pyrkivän välttämään tarkastusta. Luvanvaraisessa ammattiliikenteessä asioiden pitäisi olla kunnossa kaikilta osin.

Taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava muun muassa siitä, että taksiliikenteessä matkustajan nähtävillä ovat asianmukaiset hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi.

Yli kolmasosassa Espoossa tarkastetuista takseista oli puutteita näiden tietojen esittämisessä.

Noin joka viides taksinkuljettaja oli laiminlyönyt taksiliikenneluvan tai sen jäljennöksen mukana pitämisen.

Ratsian yhteydessä tehdyssä avin työsuojelun tarkastuksissa ei havaittu työnteko-oikeudettomia ulkomaalaisia työntekijöitä. Ajopäiväkirja puuttui tai oli puutteellinen 12 työntekijältä.

Verohallinto kertoi äskettäin löytäneensä taksialan tehovalvonnassa kaikkiaan 8,7 miljoonalla eurolla kirjanpidon ulkopuolelle jääneitä tuloja ja 4,3 miljoonalla eurolla muita virheellisyyksiä. Pimeitä palkkoja löytyi lähes 3 miljoonan euron edestä.

Vaikka tehovalvontahanke on nyt ohi, aikoo Verohallinto kohdistaa jatkossakin toimenpiteitä niihin yrittäjiin, jotka välttäneet verovelvoitteitaan.

Viranomaiset aikovat myös jatkaa yhteisiä taksiratsioita.

− Kehitämme valvontaa muutenkin niin, että Verohallinto saa hyviä aloitteita vaikkapa poliisilta, vaikka emme olisi kaikissa valvontatapahtumissa mukana, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.