Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joonas Kokkosen Requiem soi harvinaisena urkusovituksena Olarissa – "Kahdella kädellä ja kahdella jalalla saa kaiken oleellisesti esille"

Uruilla, suurkuorolla ja solisteilla soiva Joonas Kokkosen (1921–1996) Requiem on säveltäjä Jouko Linjaman uudenlainen sovitus suurteoksesta. Se kuullaan Olarin kirkossa ensi sunnuntaina.

Konsertti oli tarkoitus järjestää jo viime vuoden marraskuussa, koska viime vuosi oli säveltäjän syntymän 100-vuotisjuhlavuosi. Esitys peruuntui viime hetkellä koronavirusepidemian vuoksi.

Muutama vuosi sitten säveltäjä Jouko Linjama sovitti Requiemin uruille.

Sunnuntain konsertin kuoro-osuuksissa laulavat Kamarikuoro Murtosointu ja Kamarikuoro Gloria. Molempien kuorojen taiteellisena johtajana toimii kanttori Seppo Murto.

Kokkosen Requiem on uusi teos molemmille kuoroille.

– Joonas Kokkosen Requiem on valtavan hieno teos, mutta sitä on esitetty melko harvoin, koska se on sävelletty isolle orkesterille. Kun Linjama teki sovituksen uruille, yksi henkilö pystyy huolehtimaan säestyksestä, Murto sanoo.

Murto on johtanut aiemmin isolle orkesterille sävelletyn version, joten urkusovituksessa on uutuudenviehätystä.

– Kahdella kädellä ja kahdella jalalla saa sävellyksestä hienosti kaiken oleellisesti esille, Murto kiteyttää.

Murto luonnehtii Kokkosen Requiemiä lempeäksi ja lohdulliseksi eikä se korosta viimeistä tuomiota.

Teoksen lämmittäminen uudelleen on sujunut kitkatta ja nyansseja on pystytty hiomaan tarkemmin.

Murron mukaan säveltäjän tyylin omintakeisuus on teoksessa vahvasti läsnä. Hän sävelsi teoksen vaimonsa Maija Kokkosen muistolle.

Esityksen johtaa Seppo Murto ja urkurina toimii Pauliina Hyry. Solisteina laulavat sopraano Laura Leisma ja baritoni Joose Vähäsöyrinki.

Konsertissa kuullaan myös muuta Joonas Kokkosen urkumusiikkia Pauliina Hyryn esittämänä.

Lux Aeterna -konsertti kuullaan Olarin kirkossa 13. marraskuuta kello 18. Liput 15/10 euroa ovelta.