Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvareportaasi: Tältä näyttää uusi 63,5 miljoonan euron hyvinvointikeskus – palveluita on vauvoista vainajille

Kirkkonummen uusi hyvinvointikeskus aukeaa 1. joulukuuta.

Kirkkonummen sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät saman katon alle joulukuun alussa. Uuteen hyvinvointikeskukseen siirtyy 340 työntekijää.

Asiakkaita ja potilaita arvioidaan käyvän arkisin jopa 1 000.

Keskus on lajissaan Suomen uusin, mutta onko se myös modernein?

−Ainakin kaikkemme olemme yrittäneet suunnittelussa ja toteutuksessa. Tosin pelkät seinä ja hyvät puitteet eivät takaa hyvää palvelua, sen tekee henkilökunta, sanoo eritysasiantuntija Anne Hilander, joka on ollut hankkeessa alusta lähtien.

Länsiväylä pääsi kurkistamaan tiloihin etukäteen.

Keskuksen tilat ovat avarat ja valoisat, kirkkaat värit luovat iloisen ilmeen.

Uusien tilojen toivotaan houkuttelevan myös henkilökuntaa.

Rakennushanke on ollut pitkä, sillä päätökset juontavat juurensa jo vuosituhannen alkuun. Kahdeksan vuotta sitten kunnanvaltuusto hylkäsi valmiit suunnitelmat terveyskeskuksen remontista ja laajennuksesta ja uutta keskusta ryhdyttiin alusta pitäen suunnittelemaan uuteen paikkaan Jokiniittyyn uimahalliin lähelle.

Hyvinvointikeskuksen hintakin on muuttunut matkan varrella. Aluksi puhuttiin noin 30 miljoonasta eurosta, mutta lopulta keskus maksoi lähes 50 miljoonaa.

Keskus on kunnan hallinnassa vain kuukauden. Kunta on päättänyt myydä kiinteistön LähiTapiolan sijoittajaryhmälle 63,5 miljoonalla eurolla, ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue vuokraa tilat ensi vuoden alussa.

Hyvinvointikeskus henkii uutta soteajattelua, jossa kaikki palvelut löytyvät samasta paikasta.

Keskuksessa ovat muun muassa lääkärien ja hammaslääkärien vastaanotot, neuvola, erilaiset muut terveyspalvelut, HUS-laboratorio, terapiat sekä myös sosiaalipuolen työntekijät.

Sairaalaa ei ole, sillä sairaalapalvelut kunta on jo aiemmin ostanut Espoon kaupungilta.

Myös Kirkkonummen terveyskeskuspäivystys toimii myöhään illalla ja yöllä Jorvissa. Veikkolassa ja Masalassa jatkavat terveysasemat.

Hyvinvointikeskus on jo kolmas iso uusi rakennus Kirkkonummen keskustassa lyhyessä ajassa. Vieressä on Jokirinteen koulu ja päiväkoti, ja kirjasto Fyyri on melkein näköetäisyydellä.

− Hyvinvointikeskus on kunnalle vetovoimatekijä, joka voi kiinnostaa uusia asukkaita. Uusien tilojen toivotaan houkuttelevan myös henkilökuntaa, josta on pulaa. Kunnan kannattaisi markkinoida uutta keskusta, sanoo Hilander.

Uuteen keskukseen muutto on iso operaatio, eivätkä aivan kaikki toiminnot ole käytössä heti. Muun muassa kahvioon haetaan yrittäjää.

Hankkeen suunnittelijoitakin arveluttaa, riittävätkö parkkipaikat.

Rakennuksen ympärillä on vain runsaat 100 asiakaspaikkaa. Bussilla pääsee toisaalta keskuksen eteen.

Hyvinvointikeskuksen on rakentanut SRV. Nykyinen terveyskeskus puretaan ja paikalle kaavoitetaan asuntoja.