Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Salli Moilanen, 37, tietää, miltä lapsettomuus tuntuu, ja hän on huolissaan hoidon saatavuudesta – "Tilanne on eriarvoistava"

Vuoden vapaaehtoiseksi ehdolla oleva kirkkonummelainen Salli Moilanen tietää, miltä lapsettomuus tuntuu.

Se, miltä lapsettomuus tuntuu, on verrattavissa läheisen menetykseen, mutta ilman konkreettista menetystä. Miten surra sitä, mitä ei ole? kuvailee kirkkonummelainen Salli Moilanen, 37.

Moilanen kertoo haaveilleensa omista lapsista nuoresta asti. Kun kumppani päälle kolmekymppisenä löytyi, konkretisoitui se, ettei lasten saanti ole itsestäänselvyys.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n mukaan joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa lapsettomuutta jossain elämänsä vaiheessa. Moni tarvitsisi asian käsittelyyn apua ja tukea.

Moilanen haki vertaistukea lapsettomien yhdistyksestä. Hän ryhtyi myös itse vetämään Helsingissä toimivaa lapsitoiveryhmää.

– Vertaistoiminnassa parasta on se, että sieltä löytyy ihmisiä, jotka ymmärtävät mitä käyt läpi, vaikket sanoisi sanaakaan.

Se, ettei toivottu raskaus onnistu, on monelle parisuhteen ensimmäinen iso kriisi, Moilanen sanoo.

Lapsettomuuskokemuksen ja -hoitojen psyykkinen ja fyysinen kuormitus vaikuttavat jaksamiseen kokonaisvaltasesti. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi työkykyyn ja ystävyys- ja läheissuhteisiin.

– Et ehkä pysty kohtaamaan ystäviä, joilla on pieniä lapsia tai olet kateellinen heille, jotka tulevat raskaaksi. Asia nostaa pintaan tunteita, joita et haluaisi itsessäsi tunnistaa, Moilanen kertoo.

Moilasen hedelmöityshoidot aloitettiin 2017, mutta viiden epäonnistuneen inseminaation ja hankalan keskenmenon jälkeen jaksaminen loppui ja hoitoihin oli otettava puolentoista vuoden tauko.

Moilanen haki apua asian käsittelyyn myös psykologilta, koska psykososiaalinen tuki ei ole osa lapsettomuushoitoja.

– Koen, että ammattiapu ja vertaistuki ovat paras yhdistelmä, hän sanoo.

Toinen IVF-hoito onnistui ja Moilanen tuli raskaaksi 2020.

IVF-hoito tulee sanoista in vitro fertilization ja tarkoittaa koeputkihedelmöityshoitoa. Se on tehokkain lapsettomuuden hoitokeino.

Moilaselle oli mahdollista lähteä hoitoihin yksityiselle puolelle ja he saivat lahjasolutaustaisen lapsen.

– Tilanne on siinä mielessä eriarvoistava, että kaikilla ei ole taloudellisten syiden vuoksi mahdollisuutta hakeutua yksityiselle puolelle hoitoihin. Lapsettomuushoitoihin voi mennä monia kymmeniä tuhansia euroja.

Moilanen on huolissaan julkisten lapsettomuushoitojen tilanteesta ja resurssipulasta. Julkisella puolella hoitojen saamisen yläikäraja on naisilla 40 vuotta, hoitojonot ovat pitkät ja osa alle 40-vuotiaista rajautuu hoitojen ulkopuolelle, koska ikäraja tulee jonottaessa vastaan.

Julkisella puolella IVF-hoitojen määrä on myös rajattu kolmeen.

Oman odotuksensa myötä Moilanen alkoi vetää Simpukan odottajien vertaisryhmää ja kehitellä lapsettomuutta kokeneille suunnattua synnytysvalmennusta.

Moilanen on koulutukseltaan kätilö ja voi hyödyntää vapaaehtoistyössään koulutustaustaansa. Palkkatyössään hän toimii HR-ammattilaisena.

Moilasen mukaan lapsettomuustaustaisille räätälöityjä synnytysvalmennuksia tarvitaan, koska monet eivät pitkän lapsettomuuskokemuksen vuoksi kykene iloitsemaan raskaudestaan ja moni kokee sekä raskauden aikaisia että synnytykseen ja vanhemmuuteen liittyviä pelkoja.

Käsittelemättömät pelot saattavat heikentää vanhemman ja lapsen keskinäistä kiintymyssuhdetta.

– Lapsettomuustausta lisää myös riskiä synnytyksen jälkeiseen masennukseen.

Pariskunnille suunnattujen valmennusten lisäksi Moilanen vetää omia valmennuksia itsellisille odottajille.

Lisäksi hän on kouluttanut vapaaehtoisena kätilöopiskelijoita lapsettomuutta ja keskenmenoja kokeneiden kohtaamisesta hoitotyössä.

– Lapsettomuuden tunne ei aina katoa lapsen saamisen myötä.

Simpukka ry:n tavoitteisiin kuuluu muun muassa hedelmällisyystietoisuuden lisääminen. Se ajaa myös ei-kaupallisen sijaissynnytyksen laillistamista.

– Haluamme lisätä tietoutta lisääntymisterveydestä, koska entistä useampi jää tahattomasti lapsettomiksi.

– Monet kokevat myös sekundaarista lapsettomuutta ja tänä päivänä puhutaan entistä enemmän myös lapsenlapsettomuudesta, kertoo nykyään myös Simpukan hallituksessa toimiva Moilanen.

Simpukassa toimii myös yksin ja kaksin elävien SYKE-verkosto, joka tarjoaa vertaistukea lopullisesti lapsettomille.

Salli Moilanen on yksi Vuoden 2022 vapaaehtoinen -finalisteista. Kansalaisareenan valitsema Vuoden vapaaehtoinen 2022 julkistetaan 2. joulukuuta.

40

Naisen lapsettomuushoitojen ikäraja julkisella puolella on hoitojen alkaessa 40 vuotta ja miehen 60 vuotta (Hus). Lähete tulee tehdä viimeistään puoli vuotta ennen ikärajojen täyttymistä.